1930-talet artade sig till en stads- och trafikplanerarnas gyllne tid. Bilismen hade börjat ta fart, gatorna blivit flera nummer för smala, riksvägen gick över Stora Torget från Kungsängs- och Svartbäcksgatorna, trånga även de och belamrade av spårväg.
Ännu ett nytt problem var bussarna. Elektrisk trådbuss fördes på tal hela 1930-talet ut, jämte motorbussar och de gamla långsamma, skakiga spårvagnarna. Allt sökte sin planlösning.
Debatten i lokalpressen blev livlig. 1931 väcktes förslag att bebygga ån mellan Dombron och Nybron, att lägga ut balkbryggor, gjuta över och lägga Fyris såsom i en tunnel. Ett därmed utvidgat Fyristorg skulle bli Uppsala busstation. Adjöss med träden över ån och med gjutjärnspumparna och med stadens första offentliga toaletter bakom gallerfönster under torgets kullersten.
När man ändå var i färd med detta aktualiserades ett gammalt krav från näringsidkare: Dombron med sitt krön borde bli ersatt av en plan bro i betong för framkomlighets skull. Hästkärror var ännu vanliga i varutransporterna, hovar och hjul gled ibland baklänges i vinterhalka. Vid det här laget hävdades det dock att bron var stadens äldsta och att riva den historiska förbindelsen var för radikalt. En kompromiss blev att sänka krönet något, ta bort ett lager sten.
Bussterminalen diskuterades alltfort. Stadsarkitekt Gunnar Leche önskade skapa en boulevard av Jernbrogatan (S:t Olofsgatan) och bygga sin tids resecentrum vid Bayerska Bryggeriet i kvarteret Sandbacken. Uppsalas nämnd för kommunikationer förordade en sådan lösning, så nära var det.
Då återkom trafikansvarige stadsingenjören Karl Romson med sitt förslag Järnvägsparken, som förr avvisats på grund av läget i stadens ostligaste utkant. Dessutom hade järnvägen dittills endast trafikerats av ånglok vars rök och sot inte föll allt omnibusfolk i smaken.
Julen 1934 började tågen gå med elektricitet, och sotargumentet blev avfört. Så invigdes busstationen i Järnvägsparken sommaren 1937.
Vad Fyristorg beträffar blev det ju med tiden raggartorg och prytt av varmkorvgubbar och kiosk, men det är en annan historia.
Fotnot: Kvarnbron till Upplandsmuseet är äldst, byggd 1759, året före Dombron.
Resecentrum planerades vid bryggeriet
I en serie korta artiklar berättar Magnus Sjöstedt om hur Uppsalas stadsbild kunnat bli en annan än den är i dag. I dagens artikel behandlas innerstaden.
Dombron ställde till problem för hästkärrorna under vinterhalkan och skulle ersättas med en platt bro. Men i stället sänktes brons krön något.
Foto: Hans E Ericson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!