Regina Lund talar Kärlekens språk
Den har kallats Regina Lunds sexfilm.Nu har omtalade Kärlekens språk premiär och huvudpersonen undrar vad hon har gett sig in på även om hon står för filmen. Fastän för Uppsalas del dröjer det innan den kommer.
Regina Lund drog ett stort lass för att Kärlekens språk skulle kunnas göras.
Foto: Bertil Ericson/Pressens Bild
Den 2 april får nyinspelningen av Kärlekens språk Sverigepremiär, dock inte i Stockholm eller Göteborg. Den kontroversiella sexfilmen anses inte kommersiellt gångbar av de stora biografkedjorna utan visas mest på mindre biografer, några i samarbete med Folkets Hus-rörelsen, och för skolelever runt om i landet. I Uppsala finns heller än så länge inget planerat.
Detta trots att originalet sågs av 1,35 miljoner svenskar, gick upp i 22 länder och blev ett kulturellt fenomen som spädde på bilden av den svenska synden över hela världen efter premiären 1969.
Filmen behövs
35 år senare har det runnit mycket vatten under broarna i den sexuella debatten, men sexologen Maj-Briht Bergström-Walan som medverkande även i den första filmen tycker att nya Kärlekens språk behövs och det är en film hon tycker väldigt mycket om.
- Jag tycker den är utmärkt. Det är klart att det finns mycket mer problematik man kan ta upp, men i stort sett tycker jag att den var väldigt bra. En riktig ungdomsfilm, tycker jag, säger hon.
Blandar information och handling
Precis som den första filmen är Kärlekens språk en blandning mellan spelfilm och instruktionsfilm. Information av Maj-Briht Bergström-Walan och kollegan Katerina Janouch blandas med instruktion där vanliga ungdomar visar hur man har sex och onanerar. Bland annat tas ämnen som könssjukdomar, homosexualitet och handikappades sexualitet upp. Det kopplas ihop med en löst sammansatt handling där Regina Lund har huvudrollen som tv-stjärnan Stella Måne.
Regina Lund medverkar i fyra sexscener som inte lämnar mycket åt fantasin, vilket har orsakat de största rubrikerna innan filmens premiär.
- Jag hade inga problem med sexscenerna, sedan kan man ju aldrig veta hur det blir klippt eller ser ut. Jag tyckte det var lustfyllt och kul. Det var mer lustfyllt att spela in det än att se det nu, säger Regina Lund efter att ha sett filmen på en förhandsvisning.
Tvekade länge
Regina Lund tvekade länge, men bestämde sig till slut för att medverka. Dels för att hon ville göra en bra film, men också för att göra en insats för projektet.
- Producenterna har sagt att de har fått mycket sponsorer för att jag var med. Och de har fått väldigt många av de medverkande som först tvivlade att vara med, på grund av att jag är med. Så jag har väl fyllt någon sådan funktion.
Men Kärlekens språk har ändå blivit benämnd som Regina Lunds sexfilm i tidningarna.
- Jag kan säga att jag har tvivlat när jag läst det, men det är inte jag som sätter rubriker. Regissören ville få ut filmen till folket och visst, de har använt mitt namn väldigt hårt. Men det har inte jag haft någon kontroll över.
Fakta/Kärlekens språk
Den första Kärlekens språk var en epokgörande film som bröt den svenska pornografibarriären när den kom 1969. För första gången visades autentiska samlagsscener i en svensk film. Torgny Wickman regisserade filmen som sågs av 1,35 miljoner svenska biobesökare. Allt detta för en film som innehåller samtal mellan sexologer och några sexscener.
Filmen blev en stor succé även utomlands och hade visats i 22 länder innan den gick upp i Sverige där censuren till slut gav med sig. Enligt myten sedan dåvarande chefen för biografbyrån Erik Skoglund sett filmen två gånger och därefter tvingats ta semester i tre dagar för att återhämta sig...
I USA beslagtogs den i tullen och förklarades vara obscen i en federal domstol innan den frikändes av högsta domstolen (!) 1971.
I Storbritannien demonstrerade 30 000 engelsmännen, inklusive popstjärnan Cliff Richard, mot filmen innan den fick premiär där 1971.
Sammanlagt kom det fyra Kärlekens språk-filmer: Mera ur Kärlekens språk (1970), Kärlekens XYZ (1971) och Kärlek så gör vi: Brev till Inge och Sten (1972) följde.
Kärlekens språk har en annan viktig roll i filmhistorien. Det är den filmen Robert De Niros karaktär går och tittar på i klassiska Taxi driver när han inte kan sova.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!