Reggaefestíval med bredd

I morgon är det åter dags för reggaefestivalen, en av årets största musikhändelser i Uppsala. Bland stjärnor som Alpha Blondy, Promoe och Papa Dee dyker också tv-mannen Thomas Gylling upp, en av reggaens pionjärer i Sverige.

Thomas Gylling älskar reggae.

Thomas Gylling älskar reggae.

Foto:

Kultur och Nöje2004-08-05 00:00
Uppsala Reggae Festival är Skandinaviens enda renodlade reggaefestival. I år anordnas den vid Fyrisån, nära Studenternas IP.
Många inbitna reggaefans från hela landet väntas komma till Uppsala, men festivalen lockar också en bred publik med ett allmänt musikintresse.
Reggae är nämligen inte längre en obskyr, exotisk musikstil för några få invigda. Den har blivit en självklar del i populärmusikutbudet och har haft en stor inverkan på en mängd genrer.

Bakvänt men bra
Vid sidan av Peps Persson är förmodligen Thomas Gylling den person som har betytt mest för reggaemusikens etablering i Sverige. Redan på 1970-talet började han sända Radio Västindien, ett program som blev många svenskars inkörsport till den karibiska musiken.
— Jag var en vanlig popmusiker som tyckte att det borde finnas något roligare att spela än bara garagerock. När jag hörde en reggaelåt första gången tyckte jag att det lät så bakvänt och konstigt, men samtidigt så oerhört bra, berättar han.

Lätt att ta till sig
Som blyg 22-åring reste Thomas Gylling till Karibien och frågade snällt om inte han fick titta in på en radiostation.
- En radiopratare på Martinique tyckte att det var otroligt spännande att det kom en kille från Schweiz på besök (skratt). Han bjöd in mig i studion och det jag fick höra var väldigt inspirerande. Snabbpratandet mellan låtarna var väldigt häftigt.
Med bagaget fullt av rullband och skivor tog sig Thomas Gylling tillbaka till Sverige och inledde sitt musikmissionerande i Sveriges Radio.
— Det var väldigt många som var nyfikna på låtarna och musiken blev snabbt populär. Den är ju så catchy och lätt att ta till sig. Numera finns reggaen överallt. Av någon anledning hörs den särskilt ofta i reklamfilmer. Det går tydligen att sälja både glass och bostadslån med hjälp av baktaktsrytmer, skrattar han.

Vildvuxet reggaeträd
I tv-program som Tropicopop och Mosquito har Thomas Gylling vidgat vyerna ytterligare och introducerat åtskilliga svenskar till spännande populärmusik från jordens alla hörn.
— Jag försöker hela tiden se framåt och ägnar mig inte så mycket åt nostalgi. Just nu är jag mycket inne på reggaeton, en latinsk variant av reggae som är väldigt populär bland latinamerikaner i USA, men ganska okänd i Sverige.
När Thomas Gylling spelar tillsammans med sitt Mosquito-gäng på lördagen blir det en hel del reggaeton, men också dancehall, dub, ragga och allt möjligt annat som har skjutit ut från det vildvuxna reggaeträdet.

Publiken är domare
— Reggaen utvecklas hela tiden och har nästlat in sig i allt från hiphop till popmusik. Festivalen är oerhört bred och jag tror att alla kommer att hitta något som de gillar. Själv ser jag bland annat fram emot Soundclash-SM då olika soundsystems tävlar mot varandra. Det gäller att slå ner motståndaren verbalt och musikaliskt på ett smart sätt, och publiken är domare, förklarar Thomas Gylling.
Festivalens kanske största affischnamn är Alpha Blondy från Elfenbenskusten, en riktig världsstjärna inom roots reggae och en av huvudgestalterna i den livaktiga afrikanska reggaescenen.

Papa Dee och Promoe
Från Jamaica kommer stora namn som Bushman och Richie Spice.
Reggaesräven Papa Dee och den kritikerrosade hiphoparen Promoe tillhör de mest kända svenska gästerna.
Reggaefestivalen pågår i två dagar och håller till vid Fyrisåns västra sida på gräsplanen mellan Studenternas IP och Kungsängsbron.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!