Reggaefestivalens ekonomi i baktakt

I flera år har Uppsala Reggaefestival dragits med en ekonomisk konflikt i kulisserna. De två grundarna har anklagat varandra för ekonomiska oegentligheter. Under sommaren blev slutligen en förlikning klar i Uppsala tingsrätt.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2008-08-06 11:02
För första gången väljer nu båda grundarna till Uppsala Reggaefestival att berätta om den ekonomiska konflikten som hotade festivalen. Efter tre år med rättsliga processer, ekonomiska krav på hundratusentals kronor, en miljonkonkurs och anklagelser om ekonomiska oegentligheter har slutligen festivalens grundare träffat en uppgörelse.
Uppsala Reggaefestival har inte varit en dans på rosor. Det kan arrangören Yared Tekeste vittna om. Han saknade erfarenhet av att driva bolag när han tog över verksamheten själv och han lär sig fortfarande den ekonomi han behöver kunna för att driva sitt drömprojekt. Han har flera misstag att lära sig av. Men de värsta motgångarna tycks nu vara över. Yared Tekeste och hans före detta kompanjon, Sten Tjäder, har förlikats i domstol.
- Om bara två veckor är det här historia. Sten kommer att få en liten slant av mig. Jag orkar helt enkelt inte tjafsa längre, säger Yared Tekeste.

Konflikten mellan Sten Tjäder, som är en av Uppsalas mest kända krögare och musikarrangörer, och Yared Tekeste går långt tillbaka i reggaefestivalens historia. På 90-talet var Yared Tekeste engagerad i Uppsalas nöjesliv. Han ordnade artister till Uppsalas scener, bland annat till Sten Sture & Co som var en av Uppsalas största musikkrogar. Krogen drevs av Sten Tjäder och det var där deras samarbete inleddes. Yared Tekeste kunde musikbranschen och Sten Tjäder skötte företaget. De hade sina bestämda roller och var och en kunde sköta sitt i fred. De var också på de premisserna som de senare skulle driva reggaefestivalen tillsammans.
- Jag har aldrig varit intresserad av ekonomisk vinning. Jag brinner för reggaefestivalen, det är mitt hjärteprojekt, förklarar Yared Tekeste.
Han hävdar att han lät Sten Tjäder sköta all bokföring och redovisning under de första åren. Yared Tekeste skötte musiken och Sten Tjäder ekonomin.
- Under de två första åren såg inte jag en siffra på hur festivalen hade gått. Jag hade fått höra att det rullade på och tänkte därför inte mycket mer på det, förklarar Yared Tekeste.
Men Sten Tjäder har en annorlunda uppfattning. Han hävdar att ansvaret var uppdelat.
- Alla var lika skyldiga att ha koll på ekonomin, förklarar han upprört.

I juli 2003 startade Yared Tekeste handelsbolaget Uppsala Reggaefestival tillsammans med Sten Tjäders aktiebolag Slottsbacken Nöje och en tredje person, Tim Badejo, som var en etablerad artistbokare. Sten Tjäder var enligt Yared Tekeste fortfarande den som tog ansvar för ekonomin. Men ganska snart uppstod motsättningar mellan arrangörerna.
- Sten Tjäders personliga vinstintresse blev allt mer tydligt, säger Yared Tekeste.
Trots slitningar fortsatte handelsbolaget rulla på. Sommaren 2004 flyttade festivalen till Kapområdet, samma plats som de än i dag håller till på. Yared Tekeste sa upp sig från sitt jobb på kommunen för att i stället satsa helhjärtat på festivalen. Men han hade fortfarande inte läst resultatredovisningen.
Våren 2005 var Yared Tekeste på semester på Kuba tillsammans med sin familj. Vid ett par tillfällen besökte han det lokala internetkaféet för att hålla sig uppdaterad med det som hände på hemmaplan. En dag fick han ett mejl som han aldrig skulle komma att glömma. Sten Tjäder skrev att festivalen hade gått back med 300 000 kronor och de hade inget annat val än att försätta bolaget i konkurs.
- När jag åkte hemifrån var allting bra, men på Kuba fick jag veta hur illa det faktiskt hade varit, berättar Yared Tekeste.
När Yared Tekeste till slut kikade på papperna var läget än värre.
- Jag blev tvungen att dyka ner i bokföringen och då började jag fatta. Bolaget hade gått back med 700 000 kronor, berättar han.
När han kom hem ringde han runt till leverantörerna.
- Tack vare goda relationer gick nästan alla med på ackorduppgörelser, säger Yared Tekeste, som genast började blicka framåt mot sommaren igen.
- Min familj och mina vänner sa åt mig att "det är klart du måste fortsätta, det är ju din festival" och därför beslutade jag mig för att fortsätta driva festivalen även 2005. Men jag ville inte göra det med Sten Tjäder, berättar han.
Genom att låna 100 000 kronor från sina vänner startade Yared Tekeste aktiebolaget Uppsala Reggaefestival som han ensam skulle driva. Men Sten Tjäder hade redan påbörjat planeringen för 2007 och sökt tillstånd hos polisen inför nästa års festival till sitt egna aktiebolag Slottsbacken Nöje.
- Det var alltid jag som hade sökt tillstånd och haft kontakt med myndigheterna, så det var inte konstigt att jag gjorde det då också. Men det blev min hållhake på Yared, förklarar Sten Tjäder.

I maj 2005 möts Sten Tjäder och Yared Tekeste i lobbyn på polishuset för att göra upp om tillståndet. Sten Tjäder hade gått med på att släppa sin andel i reggaefestivalen, men han hade ett villkor. Han vill ha en kompensation på flera hundra tusen kronor för de framtida vinster som bolaget kunnat förväntas göra.
- Det tar alltid ett par år innan det börjar gå bra för en festival och jag ville ha betalt för den tid jag hade lagt ner på projektet, säger Sten Tjäder.
Yared Tekeste var fortfarande fast besluten att festivalen skulle fortsätta drivas i egen regi och skrev därför under det kontrakt som Sten Tjäder hade lagt fram.
- Det var det dummaste avtal jag någonsin undertecknat, säger Yared Tekeste.

Festivalen 2005 hade dubbelt så många besökare som året innan. Men skulderna åt upp hela vinsten. Revisorns betyg på årsredovisning från 2005 var allt annat än gott. Oredovisade inkomster och obetald skatt för artister gjorde att hela årsredovisningen fick göras om.
- Jag gör aldrig något för att fuska eller luras. Jag är bara inte så haj på ekonomin, förklarar Yared Tekeste.
2006 fördubblades antalet besökare ännu en gång. Men ekonomin gick i rejäl baktakt.
Det året blev festivalens tyngsta. 2,5 miljoner kronor betalades aldrig ut till leverantörer och personal.
- Kommunen hade lovat att installera el åt oss, men det gjorde de aldrig och det kostade oss väldigt mycket pengar. Dessutom utsattes Londons flygplats för terrorhot dagen innan festivalen och flera artister fastnade i England. Det skulle varit spiken i kistan om artisterna inte lyckades komma till Sverige. Vi var tvungna att köpa nya flygbiljetter till dem, förklarar Yared Tekeste.

Samma vår började Sten Tjäder tröttna på att Yared Tekeste aldrig uppfyllde deras avtal från polishusets lobby och lämnade in en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt. Men Yared Tekeste var inte sen med att svara.
- Jag hade ett motkrav på 200 000. I handelsbolaget gjordes flera uttag som inte hade med festivalen att göra och därför borde inte kontraktet vara giltigt, förklarar han.
Det är en av allvarlig anklagelse. Sten Tjäder medger att det fanns flera brister i de första årens redovisning men betonar att alla hade lika stort ansvar.
- Några privata uttag fanns inte, säger Sten Tjäder bestämt.
Förhandlingarna drog ut på tiden och våren 2007 blev det många vändor till tingsrätten. Men samtidigt som konkurs- och tvistemålsförhandlingar pågick började Yared Tekeste planera festivalen 2007. Med hela sin privatekonomi på spel beslutade han sig för att driva festivalen med sitt gamla företag, Uhuru production. Skulle det företag nu gå back var det Yared Tekeste som personligen skulle blir återbetalningsskyldig.
- Jag brinner för det här. Ekonomiska problem kommer alltid att finnas, men man överlever. Jag kommer från ett land med krig och oroligheter. Den här risken betyder inte mycket om man jämför med det som jag har varit med om i min ungdom. Och skulle jag inte ta den här risken, ja, mitt enda alternativ skulle vara att skita i festivalen och ta ett jobb med månadslön och trygghet. Men det är inte jag.

Med skuldbelagda bolag bakom sig var det inte lätt att skaffa nya samarbetspartners. Några tidigare samarbetspartner ifrågasatte hur han kunde fortsätta att driva festivalen efter konkursen. Men flera leverantörer har fortsatt tro på honom trots motgångarna och har också återupptagit samarbetet.
Trots att många förknippar festivalen 2007 med alla skriverier kring förekomsten av narkotika blev resultatet det året över all förväntan. Med 23 000 besökare kunde arrangörerna för första gången visa plus i kassan.
- Vi gjorde den bästa och största och mest välorganiserade festen någonsin, berättar Yared Tekeste stolt. Det kändes så bra. Det här var en triumf för oss.
I år kan Yared Tekeste pusta ut och fokusera på festivalen i stället för på konflikter. 2007 års resultat gav självförtroende.
- Vi har försökt röja undan alla onödiga kostnader som ibland har uppkommit i sista minuten. Nu arbetar vi fram mer detaljerade planer och jag har en crew som jag känner mig trygg med.
Förra veckan var 2 400 biljetter sålda och det är ungefär som väntat.
- Men det är först de sista dagarna som försäljningen kommer i gång på allvar. Då säljs 70 procent av alla biljetter, förtydligar Yared Tekeste.
Om det säljs lika många biljetter i år som 2007 är årets ekonomi säkrad och Yared Tekestes förhoppningar är att så småningom kunna starta ett nytt aktiebolag.
- Hade jag varit ekonomisk intresserad hade jag satsat på en rock- eller popfestival. Men det är reggaen som ligger mig närmast i hjärtat. Den speglar min bakgrund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!