Ränder har blivit vetenskap
Amishfolkets lapptäcken och svenska barns och vuxnas uppfattning av olika blå randmönster är ämnen för en disputation vid Uppsala universitet på torsdag. I avhandlingen ingår också en kollektion klädesplagg, kuddar och brickor som forskaren själv designat.
Siri Homlongs doktorsavhandling handlar dels om Amishfolkets lapptäcken och kultur, dels om vad man egentligen utgår från när man säger att ett mönster är fult eller vackert.
Foto: Pernilla Sjöholm
i institutionens entré visas just nu ett antal mönsterprover i en glasmonter. Olika blå ränder på vitt tyg, ibland vita ränder på blått tyg.
Det är mönstren som personerna i Siri Homlongs undersökning fick se och bedöma: tre mönster i taget i sju olika kombinationer. Varje gång med uppmaningen att välja ett av de tre och välja bort ett.
Vad fick Siri Homlong ut av detta?
- Jag var ute efter att ta reda på varför de gillade eller ogillade vissa mönster.
Kategorier
Hon fann att det gick att beskriva åsikternas tillkomst utifrån fyra innehållskategorier. formellt innehåll - hur mönstret är uppbyggt, funktionellt innehåll - vad det kan användas till, kulturellt innehåll - vilken kulturepok, stil, varumärke eller liknande betraktaren förknippar mönstret med, emotionellt innehåll - personliga erfarenheter av positiva eller negativa känslor i samband med mönstret.
70 skolbarn, designers, textillärare och konsumenter utan textilutbildning har betraktat mönstren och tyckt till. Och det visade sig att det var känslorna som styrde, när det gällde att välja, även för dem som hade kunskap om mönstrens historia och tillämpning.
Amishfolkets täcken
Avhandlingen består av två delar. Till studiet av bedömningskriterier för textila mönster har Siri Homlong infogat sin licentiatavhandling om Amishfolkets quiltade täcken plus en kollektion klädesplagg, kuddar och brickor, som hon designat inspirerad av Amish färgval och mönster.
Den viktiga röda tråden i avhandlingen är hur man beskriver och bedömer estetiska kvaliteter i textila mönster. Och institutionen vill gärna ha praktiskt hantverk med i forskningen, säger Siri Homlong, som spikat sin avhandling med nål och röd tråd.
Disputationen hålls vid Hushållsvetenskapliga institutionen torsdag 30 november. Opponent är professor Liv Merete Nielsen från Högskolan i Oslo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!