Rädslan blev en debutroman
För att bearbeta sin egen rädsla för ensamhet, började 25-årige Gustav Stålhammar från Uppsala att skriva. En process som också gav skjuts åt berättarglädjen. I mars kommer debutromanen Herman Bylles testamente.
Gustaf Stålhammar läser till läkare i Uppsala, men hoppas kombinera läkaryrket med skrivandet i framtiden.
Foto: Annika af Klercker
Med lugnet växte också lusten att berätta. Han ville fortsätta att skriva. Och i det högst privata textmaterialet, fann han fröet till debutromanen Herman Bylles testamente, en bok om 106-årige Herman som hela sitt liv varit på flykt undan ensamheten utan att någonsin komma ifrån den.
I romanens inledning får Herman Bylle reda på att han har en son och en dotter, barn som han aldrig vetat om. Han börjar skriva sitt testamente. Han vill förklara sina livsval för dem, varför han inte har känt till dem och varför han hela livet har levt ensam.
Det blir starten på en berättelse där Gustav Stålhammars egna erfarenheter har stöpts om till litteratur, blivit en skröna med allvarliga undertoner. En reseberättelse av både yttre och inre karaktär.
- Jag tilltalas av att beskriva tunga känslor på ett lekfullt vis. Låta den bakomliggande tyngden maskeras av berättarglädje. Herman Bylles testamente är ett försök att illustrera, gestalta de här tankarna kring ensamhet, säger Gustav Stålhammar och sjunker tillbaka i soffan i rummet på Fjellstedtska studenthemmet i Uppsala.
Här bor han sedan fyra år tillbaka, flyttade till Uppsala från Linköping för att studera på läkarlinjen. Sitt manus om Herman Bylle skickade han in till olika förlag förra våren. Sedan följde en gastkramande väntan. Efter ett par månader svarade Hydra förlag, och tackade ja. "Underbart", säger Gustav Stålhammar och tar en tugga av wienerbrödet från Ofvandahls.
Ännu har han inte fått hålla sin bok i handen. Herman Bylles testamente trycks i mitten av mars. Men han är stolt över den.
- Boken är oerhört betydelsefull. Den diskuterar frågor som är viktiga för mig, min syn på tillvaron. Och så känner jag så mycket kärlek till litteraturen, till skrivandet och berättandet, säger han.
I framtiden hoppas han kunna kombinera det skönlitterära skrivandet med läkaryrket. Idéerna till nya romaner är många och pockande och han har påbörjat arbetet med sin nästa berättelse.
- Att skriva en bok är på sätt och vis att materialisera sig själv. Att utsöndra något som är mer beständigt än den egna kroppen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!