Ekonomikums rörliga konstverk "Apollon och Dafne" av Mikael Richter har ända sedan invigningen år 2000 väckt upprörda känslor. Våldtäktskonst? Eller en gestaltad myt? Därom tvistar de lärda!
Nu har debatten åter blossat upp efter att en upprörd student ifrågasatt verket i ett brev till Statens konstråd. Idag debatteras därför konstverket och dess framtid i en paneldebatt på universitetet. Initiativtagare är Inger Höjer Aspemyr, intendent på Statens konstråd.
– Att kalla "Apollon och Dafne" för våldtäktskonst är att blanda ihop konst med verklighet. Konst har sitt eget sätt att visa på frågor och perspektiv. Och fungerar ofta som ögonöppnare. Men konsten är inte samma sak som verkligheten. Det är inte konstens intention, säger Inger Höjer Aspemyr.
Problemet tycker hon snarare är att verket aldrig fungerat som det ska eftersom själva konstruktionen varit trasig större delen av tiden. Inger Höjer Aspemyr hoppas dock att kvällens debatt inte bara ska skapa klarhet och vägledning i hur konstverket ska hanteras fortsättningsvis utan också i vilken roll konsten rent generellt ska ha på universitetet.
Anneli Häyrén, forskare på Centrum för genusvetenskap och tidigare även jämställdhetshandläggare vid Uppsala universitet har inte varit delaktig i att försöka få konstverket indraget. Men hon anser att det är ett olämpligt konstverk utifrån dess symbolvärde och kontext.
– Bilden visar en våldtäktscen och det går inte att bortse ifrån. Konstverket, som visas upp varje timme, ska hanteras av studenter och lärare. Det måste kännas väldigt obehagligt, och är så att säga en arbetsmiljöfråga eftersom det här är ett rum där studenter umgås innan föreläsningar.
Anneli Häyren talar om det offentliga rummet och den bild som man som organisation visar och därmed befäster. Eller rent av representerar.
– Symbolvärdet i "Apollon och Dafne" går inte att bortse ifrån därför att bilden visar på hur man ser på kvinnor och mäns relationer. Jag välkomnar verkligen en diskussion och en problematisering kring konstverket.
Efter den tidigare kritiken om verket som ojämlikt gjorde Mikael Richter också en alternativ bild där Dafne istället jagar Apollon. Verket, som finns i Ekonomikums entré kommer att sättas igång en halvtimme innan paneldebatten.