Prins Carl Philip ställer ut med bilder från Botan
Med en stor foto- och bildspelsutställning om Botaniska trädgården på Museum Gustavianum i Uppsala och en bok i samma ämne etablerar sig prins Carl Philip i dag på den konstnärliga arenan.
Foto: Scanpix
Anatomiska teatern är sig inte lik. Kupolens fönster, som har släppt in ljuset under 350 år, har täckts för av alpina klättrare. En stor duk är uppspänd som ett extra tak och det är där Carl Philips bildspel visas med hjälp av en projektor, dold i en kopia av det dissektionsbord som annars brukar vara teaterns naturliga centrum. En med den 28-årige prinsen jämnårig komponist, Franz Cedrin, har tonsatt bildspelet.
Närbilderna från trädgården, med både skärpa och mjukhet och underifrån svindlande perspektiv visar att prinsen måste ha krupit och ålat omkring i vegetationen förra sommaren och hösten, när han tog sina bilder. Betraktaren förs in i en regnskogsliknande grönska, höstfrostens spröda ytor och orkidéernas öppna munnar.
- Det är hög kvalitet på bilderna. Prins Carl Philip är en mogen konstnär. Föräldrarna kan vara stolta, säger Gustavianums museichef Ing-Marie Munktell.
Det är inte bara fotoboken, bildspelet och de stora bilderna som hänger högst uppe under kupolen i Anatomiska teatern som bedöms, när Carl Philip Bernadottes utställning invigs i dag. Även prinsen får sina omdömen:
- En mjuk och mycket rar person, säger Ing-Marie Munktell.
- En väldigt äkta och ärlig människa, säger konstnären och formgivaren Michel Östlund, som har formgivit boken och utställningen tillsammans med den designutbildade prinsen.
- Ett kreativt samarbete mellan de tre "F": en fotografen, forskarna och formgivaren. Prinsen ger konstnärens stämningsfulla bild av Botaniska trädgården, säger trädgårdsintendent Karin Martinsson och förre trädgårdsdirektören Magnus Lidén, som är bokens författare.
Utställningen öppnas för allmänheten i morgon, onsdag, och visas till och med 15 oktober.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!