Just nu hänger 20 kvinnliga porträtt tejpade över de gamla professorsporträtten i ett seminarierum. Bilderna föreställer filosofer som Simone de Beauvoir, Hanna Arendt och Mary Wollstonecraft.
– Jag skrattade när jag såg det och tycker det är jätteroligt att man agerar. Inget är ju förstört och ingen här på institutionen är sur, säger Rysiek Sliwinski, studierektor, filosofiska institutionen vid Uppsala universitet.
– Samtidigt är jag inte säker på att de som satt upp bilderna har förstått att tavlorna som hänger där är porträtt av professorer som verkat på institutionen. De är institutionens historia.
Bakom aktionen står den anonyma Facebookgruppen, "En kvinna skojar ni". Så här skriver de i ett mejl till UNT.
"Kvinnliga filosofer erkänns inte i lika stor utsträckning för sitt arbete som manliga filosofer. Både i termer av att kvinnornas arbete inte värderas lika högt samt att de inte får samma utrymme att ta plats och synas. Filosofistudenter ges därmed inga kvinnliga förebilder och porträtten på väggen blir ett indirekt sätt att påtala att filosofivärlden bara har plats för manliga filosofer."
Bilderna kommer att få hänga kvar ett tag till, enligt Rysiek Sliwinski, och de har satt en boll i rullning.
– Upplevs porträtten som störande av studenterna får vi kanske flytta dem från seminarierummet. Men ännu är inget bestämt, vi ska lyssna på vad studenterna tycker. Vi har nyss haft möte med vår lika-villkor-grupp som jobbar med jämställdhet, säger han.
Nemi Pelgrom och Marta Johansson är studentrepresentanter i lika-villkor-gruppen.
– Jag blev jätteglad för den här aktionen. Dels för att någon tar tag i att det bara är män på porträtten, dels för att institutionen hanterade det så bra, säger NemiPelgrom.
Bägge två anser att frågan om ojämställdheten behöver belysas.
– Ett stort problem är att den kurslitteratur som får mest utrymme är skriven av män, säger Marta Johansson, och tillägger att gruppen fått gehör bland annat genom ett försök med anonym rättning av prov för att inte lärare undermedvetet ska påverkas av studentens kön. Och så har det gått ut en enkät i frågan om jämställdhet.
– Situationen för kvinnliga studenter behöver förändras snabbare. När vi inte har kvinnliga förebilder och fokus på kurslitteratur av män, känns det nästan som om det är omöjligt för en kvinna att bli filosof, säger Nemi Pelgrom.
– Det sker en långsam förbättring, vi har många kvinnliga elever på grundutbildningen men på forskarnivå är men på forskarnivå är det sämre, säger Rysiek Sliwinski.
Filosofiska institutionen hade planerat att sätta upp fem nya porträtt på professorer, varav en av dem är kvinna; pensionerade Lilli Alanen som var den första kvinnliga filosofiprofessorn vid Uppsala universitet.
"Porträttet har inte satts upp än men det är heller inte tillräckligt med enbart en kvinna. Det finns många kvinnor som har gjort mycket för filosofin. Det är hög tid att de också får sin plats. Om kriterierna för porträtten på väggen utesluter mångfald så bör filosofiska institutionen finna nya kriterier. Vi finns. Vi kräver representation". Skriver gruppen "En kvinna skojar ni".