Pöntinen hyllar Rachmaninov
1928 konserterade Rachmaninov i Universitetsaulan i Uppsala och fick strålande recensioner i UNT. På söndag, 7 september, hyllar pianisten Roland Pöntinen den store tonsättaren och pianisten i konserten Hommage a Rachmaninov i Uppsala Konserthus.
Foto: Mats Bäcker
- Jag tänker läsa ur recensionerna under konserten. UNT:s recensent var positiv, men Petterson Berger i DN fick in några råsopar, trots att han erkände Rachmaninovs storhet. Han var ju elak, PB..., säger han.
Ett par programidéer per säsong försöker Roland Pöntinen genomföra - förutom konserter där orkestrarna har kommit med nya repertoarförslag eller önskemål ur Pöntinens verklista, som finns på hans hemsida. Programmet Hommage à Rachmaninov är en av Roland Pöntinens egna idéer. Det innehåller inte enbart musik av Rachmaninov, utan också verk som på olika sätt förknippas med honom.
- Till exempel Gluck/Sgambatis Mélodie ur Dans i de saligas ängder, som Rachmaninov gärna framförde. Och Chopins b-mollsonat, som han gjorde en bitvis kontroversiell inspelning av, säger Roland Pöntinen.
Han ser Rachmaninov som en av alla tiders största pianister jämte bland andra Cortot, Busoni, Arrau och arthur Rubinstein.
- Rachmaninov förenar en fulländad teknisk kontroll med de allra mest poetiska tonfall och oändliga färgskiftningar. Hans rytmkänsla var unik. Hans sätt att tolka andra tonsättare är genomlysta av att han själv som tonsättare tänkte lika mycket på verkens hela struktur som på de minsta detaljerna.
Det är 80 år sedan Rachmaninov genomförde sin europeiska turné. den började i Köpenhamn, fortsatte i Oslo och Bergen, gick vidare till Stockholm och Uppsala och därefter till Berlin.
- Efter avslutning i Holland och Paris tog han båten hem till USA igen. Månaden efter gjorde han sina legendariska grammofoninspelningar med violinvirtuosen Fritz Kreisler, berättar Roland Pöntinen.
Det var alltså en Rachmaninov på topp som Uppsala fick uppleva hösten 1928. Nu tänker Roland Pöntinen tolka såväl Rachmaninov som de tonsättare som inspirerade honom. Samma konsert ger Pöntinen i Slottskyrkan i Stockholm på torsdag kväll, alltså 4 september.
- Jag ser fram emot att spela i Uppsala. Jag har hört mycket positivt om ert nya konserthus, säger han.
Roland Pöntinen är född 1963. Han debuterade 1981 med Kungliga Filharmonikerna. Sedan dess har han gett konserter runt om i världen, bland annat med de filharmoniska orkestrarna i Paris och London och med Los Angeles Philharmonics i Hollywood. Han har också spelat i många kammarmusikaliska konstellationer. Tillsammans med sin kollega Love Derwinger har han spelat pianoduo.
Hans repertoar kan sägas gå från Bach till Ligeti, betoningen ligger på perioden från Beethoven till Rachmaninov.
- Jag spelar också nutida musik då och då och har fått en del verk skrivna direkt för mig. Till exempel Anders Hillborgs och Veli-Matti Puumalas pianokonserter.
Hur väljer han vad han ska spela ur den omfångsrika pianolitteraturen?
- Att verket tilltalar mig är avgörande för om det blir en engångsföreteelse eller införlivas i min repertoar.
Inspiration?
- Publiken kan vara en inspirationskälla, en medskapande faktor. Motsatsen är ett par mikrofoner på en skivinspelning, som kan vara svåra att uppbåda samma entusiasm inför. men jag brukar säga att jag spelar för mig själv. Och när jag är koncentrerad på det jag gör, blir publiken det också.
FAKTA
Black&White - Flygeln i fokus är en konsertserie under pianisten Per Tengstrands ledning, arrangerad av Uppsala Konsert & Kongress och Musikens hus Vänner. Roland Pöntinens Hommage à Rachmaninov inleder säsongen. Konserten ges söndag 7 september klockan 19.30 i sal B.
Black&White - Flygeln i fokus är en konsertserie under pianisten Per Tengstrands ledning, arrangerad av Uppsala Konsert & Kongress och Musikens hus Vänner. Roland Pöntinens Hommage à Rachmaninov inleder säsongen. Konserten ges söndag 7 september klockan 19.30 i sal B.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!