Polska kvinnor i centrum

Polsk kultur och kvinnokamp står i fokus under Polendagarna i Uppsala som inleds på måndag. Konst, dans och näringsliv hör till de områden som presenteras.

Författaren Grazyna Plebanek.

Författaren Grazyna Plebanek.

Foto:

Kultur och Nöje2008-04-03 00:01
I Sverige vet vi förhållandevis lite om Polen. I varje fall med tanke på att bara ett litet bräckt innanhav skiljer oss åt. Och det vi vet är ofta format av fördomar och schablonföreställningar. Om den polska kvinnans situation vet vi knappt någonting.
Men ingenting är värre än att bättringen finns alldeles om hörnet. På måndag inleds Polendagarna i Uppsala under parollen Kobieta betyder kvinna och hela veckan kommer att fyllas av föredrag, paneldiskussioner, utställningar och musik som berättar om Polen i allmänhet och den polska kvinnans situation i synnerhet. Framstående konstnärer, näringslivsseminarier, etablerade och yngre författare, internationellt hyllad teater och en av Polens största sångerskor är bara några exempel ur programmet som i huvudsak tar plats på Konserthuset i Uppsala. Det är en omfångsrik satsning.

- Det är verkligen stort, och vissa delar blir väldigt spektakulära, säger Katarzyna Tubylewicz, projektledare för Polendagarna och chef på Polska institutet i Stockholm, som är huvudarrangör för evenemanget.
En av målsättningarna med Kobieta betyder kvinna är att erbjuda Sverige och Uppsala en mer varierad bild av det polska samhället ur ett kvinnligt perspektiv.
- För det första vill vi visa att polska kvinnor tar plats i samhället, vilket svenskar inte alltid vet. Det finns t.ex. en stereotyp bild av den polska städerskan i Sverige. Vi vill visa att polska kvinnor inte är offer, en polsk städerska kan också vara en duktig entreprenör. Det är i hög grad kvinnor som skapar det nya Polen, säger Katarzyna Tubylewicz.

Precis som Sverige rör sig Polen långsamt mot en större jämställdhet. I näringsliv och kultur är kvinnorna välrepresenterade. På universiteten arbetar och doktorerar fler kvinnor än män. Och den allmänna diskussionen handlar ofta om mannens roll i familjen, ungefär på samma sätt som den svenska debatten just nu ofta handlar om hur exempelvis föräldraledigheten ska fördelas. Men det finns också stora skillnader. I Polen är föräldraledigheten väldigt kort, vilket gör det svårt att förena en yrkeskarriär med barn, och inom politiken är den manliga dominansen stor. Begreppet feminism är också betydligt mer laddat än i det är i Sverige, eller åtminstone var tills Feministiskt initiativ ville göra verkstad av alla stora ord och fick ett kyligt mottagande.

- Polen har en annorlunda historia. Under kommunisttiden fanns det en strävan efter att kvinnor och män skulle utföra samma saker. En kvinna skulle vara traktorförare lika väl som en man. Idag vill många inte säga att de är feminister för att begreppet är historiskt laddat och talar istället hellre om jämställdhetssträvan, säger Katarzyna Tubylewicz.Polska institutet arbetar för att främja det kulturella utbytet mellan Polen och Sverige och arrangerar evenemang över hela landet, även om de inte brukar vara lika stora som projektet Kobieta betyder kvinna. Katarzyna Tubylewicz upplever också att det finns ett lite yrvaket intresse för Polen hos den svenska allmänheten.
- Jag kan säga så här. Idag syns t.ex. Sverige mer i polska medier än Polen i svenska medier. Men jag har en känsla av att det håller på att ändras. Sverige börjar bli intresserat av det nya Polen. Att vi har valt att arrangera Polendagarna i Uppsala beror på att det verkar finnas ett väldigt intresse där. Där finns Polens honorärkonsul och en väldigt aktiv Svensk-Polsk förening, med både polacker och svenskar. Också Institutionen för slaviska språk gör mycket för att sprida information om polsk kultur.

Polendagarna belyser många olika aspekter av den polska kvinnans verklighet. På Centrum för genusvetenskap hålls exempelvis nästa torsdag ett föredrag om kvinnligt företagande som ett sätt att ta sig bort ifrån diskrimination på arbetsmarknaden, på stadsbiblioteket visas en utställning, som kompletteras av en föreläsning, om kvinnor i den polska armen. På Konserthuset bjuds det bland annat på en dansföreställning med Katarzyna Chmielewska från den internationellt uppmärksammade ensemblen Teater Dada von Bzdülöw och en show med sångerskan Anna Maria Jopek, en av Polens absolut största stjärnor. Dessutom visas utställningen Polsk kvinnodagbok, där curatorn Magdalena Ujma har samlat en rad framstående konstnärer till en helhet som diskuterar tradition, samtid, könsroller och den polska kvinnans syn på sig själv. Katarzyna Tubylewicz tycker att utställningen är en riktig höjdpunkt.

- Utställningen har premiär i Uppsala, och går sedan vidare till Berlin. Den är fantastisk och säger verkligen någonting om hur det är att vara kvinna i Polen idag och genom historien
FAKTA/Polendagarna i Uppsala 7-13 april
Ur programmet:

7/4: Invigning och vernissage av utställningen Polsk kvinnodagbok samt dansföreställning med Teater Dada von Bzdülöw, Konserthuset.

9/4: Poesikväll och fest för den nyutkomna antologin Jag i första och sista person, som samlar kvinnliga polska författare. Medverkar gör bland andra poeterna Julia Hartwig, Marzanna Kielar och Marta Podgórnik, Konserthuset.

10/4: Women entrepreneurs in Poland: own firm as escape from glass ceiling and discrimination in the labour market, Centrum för genusvetenskap.

13/4: Konsert med Anna Maria Jopek, Konserthuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!