Politisk teater om prostitution

År 1887 är för länge sedan passerat, men en debatt om prostitution och sedlighet som hölls i Uppsala det året är fortfarande aktuell både i Sydafrika och i Sverige i dag.

Björn Dahlman, Lise Edman, Asanda Rilityana och Dann- Jaques Mouton repeterar på Gottsunda teater. Helena Sandström och Chimaine Ball bakom.

Björn Dahlman, Lise Edman, Asanda Rilityana och Dann- Jaques Mouton repeterar på Gottsunda teater. Helena Sandström och Chimaine Ball bakom.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2013-11-01 10:28

 Det har föreställningen Beyond vice tagit fasta på. Den har premiär i kväll, fredag.

I slutet av 1880-talet rasade en debatt om sedlighet i de skandinaviska länderna. Startskottet var en debatt i Uppsala den 2 april 1887. Samtalet handlade om problemen med den utbredda prostitutionen och spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar som syfilis och skulden lades i första hand på osedliga kvinnor.

– Det finns ett dokument, en slags sammanfattning av det som sades på det där mötet, som jag stötte på och läste. När jag 2010 var på besök på University of Cape Town pågick det en liknande debatt i Sydafrika apropå HIV-epidemin och argumenten var ungefär likadana, berättar Ola Johansson, som är konstnärlig ledare för Beyond vice.

Det blev utgångspunkten för projektet som lett fram till föreställningen Beyond vice. Det är ett samarbete mellan Uppsalabaserade Bananteatern, Magnet Theatre i Kapstaden och Uppsala stadsteater. I projektet har tre svenska och tre sydafrikanska skådespelare tillsammans med Ola Johansson arbetat fram pjäsen genom egen research och utifrån var och ens erfarenheter, så kallad deviseringsteater.

I föreställningen blandas tre scener av dramatikern Carolina Fredén med scener som ensemblen tagit fram tillsammans. En forskare från Sydafrika möter en handledare i Uppsala när hon ska undersöka orsaker till prostitution och en biståndsarbetare från Sverige möter en man i Sydafrika, är huvudberättelserna.

Utgångspunkten är dokumentet från mötet i Uppsala 1887, men strukturerna och argumenten från den tiden lever kvar i dag, både i Sydafrika och i Sverige.

I det moderna Sverige är de, enligt Ola Johansson, mer subtila, men förekommer i form av attityder och manligt tolkningsföreträde, något som blottläggs i Beyond vice.

Även Thomas Thorilds omdebatterade devis i universitetshuset i Uppsala, ”Att tänka fritt är stort men att tänka rätt är större” förekommer i pjäsen.

– Jag har ju läst debatten i Upsala Nya Tidning och som jag ser det är devisen misogyn. Den värnar om det manliga privilegiet och motsätter sig ett flexiblare sätt att tänka och leva och därför passar den in bra i föreställningen, säger Ola Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!