Podden är hans passion

Den nya svenska dokumentärpodden "En mörk historia" har legat högt på Ituneslistan i höst. Uppsalakillen Carl Fridsjö, startade den i våras tillsammans med Joel Silberstein Hont.

Arbogakvinnan.  Johanna Möller i rätten under sista dagen av rättegången om morden i Arboga. Fem avsnitt av podden "En mörk historia" handlar om hennes fall.

Arbogakvinnan. Johanna Möller i rätten under sista dagen av rättegången om morden i Arboga. Fem avsnitt av podden "En mörk historia" handlar om hennes fall.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kultur och Nöje2017-11-18 09:00

– Jag är självlärd som poddare, egentligen hade jag tänkt jobba med tv eller film, säger Carl Fridsjö alldeles när han stigit av Stockholmståget för att besöka sin gamla hemstad.

Det är bara tre år sedan han lämnade den och flyttade till Stockholm för att utbilda sig till tv-producent. Redan då var han igång med ett eget företag som säljer märkesklockor på nätet. Under något år hade han och en kompis drivit det nätbaserade företaget från Buenos Aires i Argentina. Fortfarande är det företaget som står för huvuddelen av hans försörjning. Men det är podden som är hans passion.

"En mörk historia" har en lyssnarskara på cirka två miljoner och låg som bäst tvåa på podcast-topplistan. En podcast är som ett radioprogram som man kan lyssna på när man vill via nätet Carl Fridsjö berättar att en av tjusningarna med att arbeta med podcasts är att själv ha full kontroll över programmet. Programmakarna klipper själva och är dessutom inte beroende av att programmet ska ha en viss längd. På nätet är utrymmer obegränsat.

"En mörk historia" har den programförklarande underrubriken "undersökande dokumentärer från en ljusskygg verklighet". Den handlar om brott, mest svenska. Det som intresserat programmakarna är vilka drivkrafter som kan finnas bakom brotten. Så sent som i mars sändes första delen som handlar om ett fall där en kroppsbyggare slog ihjäl sin före detta flickvän. Kunde detta våld inom hemmets väggar ha stoppats?

Nästa två delar handlar om domedagssekten Folkets tempel.

– Jag stötte på den berättelsen när jag jobbade som researcher på ett tv-produktionsbolag. Det som var så speciellt med den var att det finns bevarat en inspelning från stunderna före och under när över 900 personer i Guyanas djungel begår kollektivt självmord. I Buenos Aires stötte jag på en av de få som överlevde som kom ihåg en del från den dagen, berättar Carl Fridsjö.

Det senaste sviten som de lagt ut är om är fallet med den så kallade "Arbogakvinnan". Materialet här var så omfattande att det blev fem programdelar.

– I fyra månader före satt jag och Joel nedgrävda i den cirka 9000-sidor långa förundersökningen, och vi skrev ner 60 timmar av ljudupptagningar från vittnesförhör och rättegångar, berättar Carl Fridsjö.

Utifrån det har de båda programmakarna sedan skrivit manus. Carl Fridsjö är berättarröst mellan inklippta vittnesutsagor och andra citat. De har också dramatiserat ytterligare med att lägga på musik. Det företag som deras podd finns under, acast, har listor med musik som de kan välja ur. Det företaget har också varit behjälpligt när det gällt att hitta annonsörer till podden. Hittills tycker Carl Fridsjö inte det varit något problem med att marknadsföra en nätbaserad läkartjänst i samband med sina poddprogram.

– Det är många avväganden vi får göra. Inte minst när det gäller programinnehållet. Det handlar om människor och de flesta fall finns anhöriga också att ta hänsyn till. Vi är noga med vad vi går ut med och har personer omkring oss som kan hjälpa oss med etiken. Joels föräldrar är exempelvis journalister, säger han.

En gång i veckan sedan oktober har ett nytt avsnitt släppts om Arbogakvinnan och femte och avslutande delen lades ut 2 november.

"En mörk historia" kan sägas tillhöra "true crime-vågen" i poddvärlden, den som startade med amerikanska poddar. Carl Fridsjö är inspirerad av den amerikanska "S-town", men det finns poddar till inom samma genre på svenska. Carl Fridsjös personliga favorit är P3 dokumentär som handlar om fler ämnen än brott.

– Jag har alltid varit intresserad av dokumentärer. För mig adderar det ett extra lager när jag vet att det är verkligt det som berättas.

Personligt

Carl Fridsjö

Född 1992 i Uppsala

Uppvuxen i Vilan.

Flyttade till Stockholm för 2 1/2 år sedan, bor på Söder.

Utbildad på Medieinstitutets 2-åriga tv-producentlinje, dessförinnan Thoréns gymnasium i Uppsala,med inriktning samhälle och ekonomi.

Familj: Föräldrar och två äldre syskon.

Aktuell. Driver podden " En mörka historia" tillsammans med Joel Silberstein Hont. Podden har en lyssnarskara på cirka 2 miljoner och finns på acast och Itunes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!