Platsens betydelse i skrivandet

Staden, framför allt Uppsala, står i fokus när fyra författare diskuterar platsens betydelse i litteraturen. Samtalet äger rum på Slottsbiografen i Uppsala på söndag.

Författaren Johanna Nilsson kommer till Slottsbiografen i Uppsala.

Författaren Johanna Nilsson kommer till Slottsbiografen i Uppsala.

Foto: Scanpix.

Kultur och Nöje2006-11-30 00:01
Det är bokförlaget Ruin som har samlat författarna Johanna Nilsson, Mohamed Omar, Lina Sjöberg och Nils Håkanson till ett litterärt samtal med rubriken Stadens själ - om Uppsala och andra platser. Alla fyra bor, eller har bott, i Uppsala och tanken är att diskusionen ska kretsa kring Uppsala som litterär miljö och inspirationskälla. Men även röra sig vidare ut i världen.
- Man kan kontrastera Uppsala mot andra platser som haft betydelse i författarskapen. Tre av författarna har skrivit böcker som utspelar sig i eller inspireras av Afrika. Det vore intressant att diskutera vad som förändras i litteraturen när man byter berättelsens plats, säger moderatorn Harald Hultqvist från Ruin

Utspelas i Kongo
En av dem som skrivit om Afrika är Johanna Nilsson i senaste romanen Jag är Leopardpojkens dotter, en berättelse om familjens bakgrund som missionärer i Belgiska Kongo. En av hennes tidigare romaner, Flickan som uppfann livet, utspelade sig däremot i Uppsala.
- Mitt skrivande börjar alltid med personer, det är dem jag blir intresserad av. Men sedan låter jag personerna befinna sig i miljöer jag känner till - det är enklast så. Och Uppsala är en plats jag känner väl, säger Johanna Nilsson.
Även Nils Håkanson är väl förtrogen med Uppsala, något som avspeglar sig i debutromanen Nya Aros där karaktärerna rör sig i olika stadsmiljöer.
- Staden ger en konkret form åt allmängiltiga frågeställningar. Och det är inspirerande att skriva om en plats där man känner sig hemma. Man får också ett större självförtroende när man har scenen klar för sig, det är en trygghet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!