Påsk i konstens tecken
Som vanligt på senare år kommer påsken att gå i konstens tecken för många upplänningar. Längs väg 288 arrangeras två olika konstrundor, 45 konstnärer och konsthantverkare ställer ut under Konst på väg i Tierps kommun, och Vår konst i Enköping lockar med fler kvinnliga konstnärer än tidigare år.
Eva Douhan Lundkvist gör textila collage, broderar, väver och tovar.
Foto: Marie Ström
I år deltar 45 konstnärer och konsthantverkare. Bland nytillskotten finns en ung glasblåsare, en textilkonstnär och en nyinflyttad akvarellmålare.
Konst på väg startades av Tierps kommun för tolv år sedan och lockar tusentals personer till kommunen.
- För konstnärerna innebär det en jättestor chans. De möter en större och betydligt bredare publik än annars, säger Katrin Hellers, kultursekreterare i Tierps kommun.
Konst på väg har även en viktig social funktion för konstnärerna. Genom arrangemanget har flera lokala konstnärer lärt känna varandra och bildat nätverk.
- I början hade nästan alla utställningar hemma. Men nu har flera gått samman och skaffat gemensamma lokaler. Till exempel vattensågen i Strömsberg, säger Katrin Hellers.
Idén med en lokal konstrunda kommer från Österlen, som började med konstrundor redan på 1960-talet.
Förutom konstnärskollektivet på Värdshusverkstaden i Söderfors, som befinner sig på resande fot, finns det många konstnärsnamn på programmet som är bekanta för den trogne besökaren. Men på programmet finns en hel del nya namn, både bland gästutställarna och de ordinarie konstnärerna.
- Jag tycker att det är speciellt roligt att även lite yngre konstnärer deltar i år, säger Katrin Hellers och syftar på 21-åriga Ulrika Rundlöf från Tobo. Hon är avgångselev på glasskolan i Orrefors och planerar att starta en glashytta i en gammal verkstad i Tobo. Under årets Konst på väg visar hon, tillsammans med klasskamraten och pojkvännen Anders Melhus, handblåsta bruks- och konstglas.
- Det känns lite pirrigt. Man vet ju inte alls vad folk kommer att tycka, säger Ulrika Rundlöf som bestämde sig för att bli glasblåsare som 12-åring när familjen besökte en glashytta under en semesterresa.
Ett nytillskott bland de ordinarie konstnärerna är nyinflyttade Moa Gällström från Lövstabruk.
Hon målar akvareller i dova färger och inspireras av naturen och krafterna bortom det synliga som styr växtligheten.
- Jag är terapeut i botten, men har alltid hållit på med konst- och konsthantverk. Det ger mig otroligt mycket glädje och gör att jag upptäcker nya sidor hos mig själv.
Moa Gällström visar sina verk hemma i ateljén. Att besökarna bjuds in i konstnärernas hem eller arbetsplats ser hon som en viktig del.
- Konstnärskapet är otroligt isolerat. Genom att bjuda på sin arbetsplats får människor en större inblick i vår värld, säger hon.
Textilkonstnären Eva Douhan Lundkvist från Örbyhus är ett annat nytt namn. Hon visar, liksom Moa Gällström, upp sin konst i den egna ateljén.
Eva Douhan Lundkvist gör textila collage, broderar, väver och tovar. Hon säger att hon lockas av sinnligheten och strukturen hos textila material och fascineras av kommunikationen som uppstår mellan dem om de kombineras.
- Materialet blir som en part man jobbar mot. Jag arbetar mycket med att tova ihop ull och siden. Det ena materialet känns så jordnära och stumt medan det andra är skirt och eteriskt.
För mer information se www.kpv.nu
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!