Pamuk läser inte utan avsikt

- Nu far jag tillbaka till Turkiet. Jag kommer att firas stort - jag anses nämligen vara en bra kille igen, säger Nobelpristagaren i ­litteratur, Orhan Pamuk, till UNT under sitt besök i Uppsala på onsdagen.

Kultur och Nöje2006-12-14 13:50
Han har legat illa till i hemlandet tidigare, kritiserats av vissa ­falanger och till och med blivit ­åtalad för att ha kränkt nationens heder. Men efter Nobelpriset tycks det vara annat ljud i skällan.
- Tja, det är en komplicerad ­historia det där. För tillfället är jag i alla fall the good guy, så nu känns det bra att fara hem med priset, ­säger litteraturpristagaren, medan han i hast signerar böcker innan han ska äta lunch med det akademiska livets högdjur på Uppsala slott.
På Luciadagen är han glad men trött. Det har varit en intensiv vecka med stora fester och många frågor. Orhan Pamuk har den här Uppsalaförmiddagen deltagit i Universitetsbibliotekets invigning av en monterutställning om hans författarskap. Under det därpå följande estradsamtalet i bibliotekets boksal, har han för det lilla fåtalet inbjudna och sina samtalspartners, professorerna Eva Csato Johansson (Uppsala), Nüket Esen (Istanbul) och Bernt Brendemoen (Oslo), avslöjat en del om sig själv:
Till exempel att han har varit i Uppsala förut, bland annat för att besöka Gustavianum och titta på Augsburgska skåpet.
- I senaste boken Snö nämner jag faktiskt Uppsala och den där biskopen som upptäckte att snöflingan har sex hörn.
(Sidan 262, Olaus Magnus, letar jag mig fram till senare under ­dagen.)

Personskildring genom föremål
Professor Brendemoen frågar hur det kommer sig att Pamuk, som gärna skriver om föremål, privat verkar vara helt ointresserad av sådana:
- I din lägenhet finns det ju knappt några möbler, bara bokhyllor!
Orhan Pamuk svarar:
- Det finns besatta samlare som älskar sina objekt, numrera dem och visar fram dem. Jag är inte sådan. Jag kan visst bli entusiastisk och köpa något, men glömmer ­sedan bort föremålet. Det blir dammigt eller går sönder. I början hade jag förresten inga pengar att köpa saker för. Jag köpte bara böcker.
Som författare använder han ­föremål för att ge berättelserna ­avstamp och fart, personerna ­skildras bland annat genom sina förhållanden till de vardagliga tingen:
- Hur någon bär sina kläder, ­röker en cigarett, betraktar en ­målning...
- Jag har svårt för de ultra­dramatiska författarna, som ­Dostojevskij, som knappt befattar sig med några ting.
Författare han däremot läst och påverkats av är Honoré du Balzac, William Faulkner, James Joyce, Joyce Carol Oates, Paul Auster - och han har läst August Strindberg.
- Det var när jag var i tjugoårs­åldern. Jag ville läsa en svensk författare. Och jag tyckte om honom, hans vrede, hans energi.
Han säger att han i ungdomen var en slumpmässig läsare utkastad i ett hav av text.
- Så är det inte nu. Jag seglar ­inte utan sjökort. Och jag läser inte utan avsikt.

Vred dialog med läsaren
Hur skriver han då, för en tänkt publik?
- När jag var yngre skrev jag för att jag ville bli uppmärksammad av pappa, kritikerna, författare som jag själv brydde mig om. Jag ville bli läst av John Updike...
Det blev han. Updike har till och med skrivit tre essäer om Pamuk.
- Nu har jag blivit äldre (54) och har hittat mitt eget språk. Jag översätts till 50 språk och har många ­läsare. Men fortfarande är det lika hårt att skriva varje ny bok, varje sida. Jag arbetar hela tiden i en vred dialog med en tänkt läsare och försöker överlista honom eller henne genom att inte skriva nästa mening exakt som man skulle kunna förvänta sig.
Någon i publiken i boksalen ­frågade om hans öppenhet kring reaktioner och privatliv i det annars mer tillknäppta och formella Turkiet.
- Jag har valt öppenheten. Jag är snäll mot mina läsare, inte mot ­familjen. Men det har sitt pris. Min bror har varit upprörd, min mor inte lika mycket. Mest har det handlat om hur media plockar ?godbitar? ur mina texter, gärna sådant som handlar om sex, masturbation, ­föräldrar, mest för att förlöjliga mig och ge en felaktig bild av mina böcker. Det upprör mig!
Orhan Pamuk berättade också att han om åtta månader ska vara klar med en ny bok. Idén till den fick han för åtta år sedan, för fyra år sedan började han skriva och när han kommer hem är det dags att slutföra romanen.
- Den handlar om kärlek ur alla tänkbara aspekter: åtrå, längtan, svartsjuka, besatthet. Allt analyserat av en person som blickar till­baka distanserat och balanserat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!