– Det roligaste i Sverige är att få spela tillsammans med ett helkvinnligt band, det blir en sådan energi på repetitionerna. Vårt största mål är att kunna uppmärksamma människor här på situationen i Palestina, säger Mai Zarqawi.
Hon utgör tillsammans med Amane Tatour hiphopgruppen Dmar från Nasaret, som nu gästar Uppsala och studieförbundet Bilda tredje året i rad för ett musikaliskt utbyte. Dmar, som betyder förstörelse på arabiska, bildades 2007 då skolkamraterna Mai Zarqawi och Amane Tatour var 12 respektive 13 år gamla. De är båda israeliska araber och kallar sig själva palestinier.
– Dmar är ett starkt namn, på samma sätt som vi alltid känt oss starka. Vi har aldrig varit rädda för att stanna upp och säga till när något är fel. I Palestina har vi nu en ”dmar”, en förstörelse, med ockupationen och det som pågår. Så, vi är här för att påverka den utvecklingen, säger Amane Tatour och fortsätter
– Det finns stora skillnader mellan våra föräldrars generation och vår egen. Vi är både starkare och mer orädda än vad de varit. Vi säger vad vi tänker och känner, och behöver vi en scen för att tala på bygger vi den själva.
Fröet till samarbetet med Bilda såddes 2013, då Dmar deltog i studieförbundets kulturfestival i Betlehem, och senare samma år bjöds in att besöka Uppsala. Detta år har Dmar redan hunnit med ett framträdande i Örebro, och snart väntar spelningar i Gottsunda och i Bålsta tillsammans med livebandet, en dj och tre dansare.
– Det är fascinerande hur många människor som kommer till våra spelningar här utan att ens förstå språket – de gillar helt enkelt vår musik, säger Amane Tatour.
Liksom inom hela den globala hiphopscenen har det länge funnits ett inbyggt motstånd mot kvinnliga rappare, i synnerhet när palestinsk hiphop började bli stort för cirka femton år sedan. Så när de första kvinnliga palestinska hiphoparna slog igenom, fick de utstå mycket kritik för att de var kvinnor och inte ”söta” på det sätt som traditionen föreskrev, berättar Mai Zarqawi.
– Men efterhand har attityden svängt, och nu upplever vi att de flesta accepterar oss. Även om det fortfarande inte finns alltför många kvinnliga palestinska rappare, säger hon.
Vad har ni för förhoppningar vad gäller Israel-Palestina-konflikten?
– Vi hoppas att vår musik ska förändra människor, och att de i sin tur ska kunna lösa konflikten. Om vi behandlar varandra som medmänniskor – då får vi också fred, säger Amane Tatour.
Dmar uppträder 14 augusti i Gottsunda centrum och 15 augusti på Håbo festdag i Bålsta.