Ovanligt öde i intressant drama
Chilenaren Alejandro Amenábars historiska drama Agora har en tydlig feministisk prägel och är ett intressant porträtt av den ovanliga och vetenskapstroende Hypatia, skriver Björn G Stenberg.
Oscar Issac som Orestes och Rachel Weisz som Hypatia Stillbildsfoto: Teresa Isasi
Foto: Teresa Isasi
Redan i den filmen visade han tydligt att han inte är schablonen av den latinske mannen. The Others var en film med tydligt kvinnligt perspektiv. Nya Agora har en än tydligare feministisk prägel. Filmen handlar om den framstående, men i dag alltför bortglömda filosofen, astronomen och matematikern Hypatia, som var verksam i Alexandria på 300-talet. Då lade hon bland annat fram bevis för att den då rådande doktrinen om att jorden var vårt solsystems mittpunkt var helt fel. I stället lanserade hon den nuvarande heliocentriska uppfattningen; att det är solen som är vårt centrum. Hennes skrifter brann dock upp i den stora biblioteksbranden och det skulle dröja 1300 år tills Johannes Kepler lade fram samma tes.
Alexandria var på denna tid en del av det sönderfallande romerska riket, sargat av de allt större religiösa striderna. Inte minst var den allt större gruppen av kristna en aggressiv kraft. I konflikt med de gamla polyteistiska religionerna och inte minst judarna kom det till allvarliga sammanstötningar. Mitt emellan dessa hamnade ofrivilligt den ateistiska och vetenskapstroende Hypatia.
Det är intressant att se ett så starkt porträtt av ett ovanligt människoöde. Rachel Weisz gör henne fullt ut i en högst välspelad roll, hennes bästa hittills. Hon har heller inte tvingats till omotiverade nakenscener eller kärleksstunder, annars vanligt i den här typen av filmer. I stället är det människan och hennes verk som står i centrum. Hypatia var förstås en modig och högst ovanlig individ, men vanlig så till vida att hon i all sin upplysthet hade slavar.
De dramatiska händelserna bildar den dynamiska fonden. Inte minst blir det förstås paralleller till just vår egen tid, med emancipation som gått i viss stå och maktstrider förklädda till religiösa konflikter. Särskilt fascinerande är det också att se den antika staden Alexandria i all sin glans med de skickliga datormiljöer som gjorts.
Agora
Regi: Alejandro Amenábar
Royal. Manus: Mateo Gil & Alejandro Amenábar. Foto: Xavi Giménez. Musik: Dario Marianelli. I rollerna: Rachel Weisz, Max Minghella, Michael Lonsdale, Rupert Evans, Sami Samir, Homayon Ershadi, m fl.
Regi: Alejandro Amenábar
Royal. Manus: Mateo Gil & Alejandro Amenábar. Foto: Xavi Giménez. Musik: Dario Marianelli. I rollerna: Rachel Weisz, Max Minghella, Michael Lonsdale, Rupert Evans, Sami Samir, Homayon Ershadi, m fl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!