OS-film väcker stark kritik
OS-filmen Öppna portarna mot öst, som sändes i SVT i onsdags, kritiseras bland annat i UNT och Svenska Dagbladet för att vara ren Kinapropaganda. Något som inte borde finnas i SVT:s "fria" public service-television. Men SVT förnekar propagandan.
- Vi har sänt tio dokumentärfilmer som kritiskt berättar om samhällsutvecklingen och de ekonomiska förhållandena i Kina. Öppna portarna är inte någon kritisk granskande film, men den innehåller en del intressant information. Den tillför en pusselbit till den allmänna OS-bevakningen, säger han till UNT.
Avtalet om att sända filmen har träffats mellan Internationella olympiska kommittén, IOK, och European broadcasting union, EBU, som SVT är medlem i.
Är det alltså ett villkor i sändningsavtalen kring OS att just den här filmen sänds? Och är inte sådant villkorande i strid med SVT:s självkaraktäristik som "fri television"?
- Hade filmen stridit mot våra sändningsavtal, hade vi såklart inte sänt den. Nu har vi full rätt att redigera i den och vi har strukit ner den. Sådana här filmer har gjorts förr, inför OS i Turin till exempel, säger Albert Svanberg.
Han hävdar att filmen inte är ren propaganda och att det ligger i linje med SVT:s public serviceuppdrag att sända den - om man väger in den i den i övrigt mer kritiskt granskande bevakningen av OS i Peking.
Detsamma säger SVT:s förhandlingschef Rolf Porsborn till UNT. Han förnekar att filmen skulle vara propaganda:
- Så vill jag inte bedöma den. IOK har nog haft syftet att ge allmän information kring arbetet inför OS.
Att varje enskilt program om (till exempel) OS borde svara mot public serviceuppdraget, tycker han inte heller:
- Den här filmen är bara en del av den totala bevakningen. Sådana filmer har sänts inför de senaste åttatio olympiaderna. Det som är unikt i år är i stället den utökade bevakningen av samhällsförhållandena i Kina.
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén håller inte med Svanberg-Porsborn om deras beskrivningar av Öppna portarna mot öst. I Svenska Dagbladet fredag berättar hon om sin reaktion på filmen:
- Jag undrade "hur i helsike har man lyckats placera en sådan reklamfilm i public service?" Det var en propagandafilm som inte hade något med journalistik att göra.
Situationen i Kina, vad gäller mänskliga rättigheter, är komplicerad, något som inte alls framgår av Öppna portarna mot öst. Inom Amnesty anser man att läget till och med har försämrats i vissa avseenden i samband med förberedelserna inför OS:
- Vi har en särskild kampanj i samband med OS i Peking. Vi granskar fyra områden: dödsstraffet, yttrandefriheten, de olagliga frihetsberövandena, som polisen beslutar om utan rättegångar, och mediefriheten. Utvecklingen har tyvärr gått bakåt inom de här fyra områdena, säger Lise Bergh, generalsekreterare för Amnesty i Sverige.
- Jag har inte sett den diskuterade filmen. Kan inte kommentera den. Men det är viktigt att rapporteringen från Kina är objektiv, säger Lise Bergh.
Kulturjournalisten och Uppsalaförfattaren Ulrika Knutson är ordförande i svenska Publicistklubben.
- Hur är styrkeförhållandena egentligen: vad har IOK för hållhake på EBU? Tydligen är alla medlemmar i EBU utsatta för detta. Uppenbarligen är det någon sorts utpressning. Det verkar väldigt konstigt att det inte skulle vara problematiskt i förhållande till public serviceuppdraget att sända en propagandafilm om Kina, säger Ulrika Knutson.
Öppna portarna mot öst sändes onsdag 30 juli. Den sänds igen söndag 3 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!