Omstridd Östersjöborg
MÄRKESÅRET 1809. I år är det 200 år sedan Sverige förlorade Finland till Ryssland under det Finska kriget. Rolf Karlman skriver om Nordens starkaste fästning Sveaborgs turbulenta historia.
Sveaborgs fästning utanför Helsingfors.
Foto: Hans T Dahlskog/Pressens bild
och skämt
Då råkade Sveaborg bli nämnt.
Jag nämnde flyktigt blott dess
namn
Men det blev allvar då:
Tag allt vad mörker finns i grav
Och allt vad kval i liv,
Och bilda dig ett namn därav
Och det åt honom giv:
Det skall dock väcka mindre sorg
Än det han bar på Sveaborg.
Så lyder Johan Ludvig Runebergs dom över kommendanten amiral Carl Olof Cronstedt i dikten Sveaborg i Fänrik Ståls sägner.
Få platser torde vara så förknippade med den gemensamma finsk-svenska historien som Sveaborg. Den är också en av Nordens märkligaste platser där den ligger vid inloppet till Helsingfors. Sveaborg anses också vara Helsingfors äldsta bevarade del. Sveaborgs historia är Sveriges och Finlands och Östersjöns historia. I Runebergs dikt om Sveaborg kallas också fästningen Nordens Gibraltar. Att Helsingfors växte och utvecklades berodde till stor del på impulser från Sveaborg. Hela finska sydkusten och industrier som Fiskars drogs med i uppsvinget när fästningen byggdes.
1748 inleddes fästningsbygget under ledning av överstelöjtnanten vid artilleriet Augustin Ehrensvärd. Syftet var att hindra den ryska skärgårdsflottan att röra sig obehindrat i Finska viken. De första årtiondena finansierades bygget av franska pengar. Sverige och Frankrike var i militärallians.
Fästningen byggdes på sex öar utanför Helsingfors som en bastion som skulle betjäna både armén och flottan. Byggnadsarbetena utfördes av indelta soldater som kommenderades till Sveaborg från olika delar av Finland. Även svenska soldater och hantverkare deltog i bygget av fästningen. Fästningsbygget gav också impulser till det civila livet som exempelvis byggnadsskick men inspirerade även konstnärer. På Sveaborg fanns också ett varv och 1764 byggdes där den första skärgårdsfregatten. Sveaborg blev alltså en "motor" för det militära-, civila- och kulturella livet i södra Finland. Det bodde också länge fler människor på Sveaborg än i Helsingfors.
Även det sociala och politiska livet var livaktigt på fästningen. Här uppstod det berömda Valhallasällskapet och den militära personalen på fästningen spelade en stor roll under Gustav III:s statskupp 1772. Samma år avled också Augustin Ehrensvärd.
1808 bröt Finska kriget ut. Kommendant på Sveaborg var "hjälten från Svensksund" amiral Carl Olof Cronstedt. Han ledde en styrka på 7000 man. Cronstedt var utbildad till sjöofficer och amiral. Ryssarna angrep Finland i februari 1808 och efter någon månad var södra Finland erövrat. Kvar stod den ointagliga fästningen Sveaborg.
Tillbakaträngd var Finlands tropp.
Vid polens gräns den stod,
Dock flammade ännu vårt hopp
Dock glödde ännu vårt mod.
Att bota allt ej troddes svårt,
Så länge Sveaborg var vårt.
Ryssarna höll alltså Helsingfors och förde ett lågintensivt krig mot fästningen. Samtidigt skickade man infiltratörer till Sveaborg som spred budskapet att allt motstånd var förgäves. Amiral Cronstedt väntade också på förstärkningar från Sverige som aldrig kom. En av Cronstedts närmaste män, Fredrik Adolf Jägerholm, uppmanade också Cronstedt att ge upp motståndet.
I början av maj 1808 kapitulerade Nordens starkaste fästning utan att ha mött ett enda anfall av den numerärt svaga ryska styrkan i Helsingfors. Soldaterna som tvingades ge upp förbannade sin kommendant och grät högljutt. I ryssarnas händer föll 7 000 kanoner och över 8 000 gevär, all ammunition och hela skärgårdsflottan. Officerarna gick i rysk fångenskap och mannarna återvände dit varifrån de kommit.
Den 8 maj 1808 gick den ryska flaggan i topp på Sveaborg och vajade sedan där i 110 år. I Petersburg höll tsaren Alexander I segerfest. Det ryska Östersjöväldet var ett faktum. Kriget fortsatte ytterligare något år på finsk mark och slutade med att Sverige förlorade Finland. Detta krig kom senare att skildras av nationalskalden Runeberg i Fänrik Ståls sägner. Finland fick fred 1809 och förenades med Ryssland. Landet lyckades dock behålla en stor del av sin suveränitet genom att det fick statusen av storfurstendöme.
Efter en lång rättegång skonades Carl Olof Cronstedt liv tack vare att tsar Alexander intervenerade. Han flyttade åter till Finland och bosatte sig i Hertonäs utanför Helsingfors och ligger begraven på Helsinge kyrkogård. Det var ingen populär plats som framgår av Runebergs dom över Cronstedt: Tag allt vad mörker finns ...
Under den 109 åriga ryska epoken på Sveaborg fortsatte utvecklingen på alla plan. Garnisonen utökades på Sveaborg till som mest 13 000 soldater. Helsingfors utnämndes till Finlands nya huvudstad 1812. Ryssarna byggde stora kaserner, ett sjukhus och en ortodox kyrka på Sveaborg. Många tekniska innovationer introducerades i Finland via fästningssamhället. Ångbåten, bilen, fotografin och telegrafen var tekniska landvinningar som kom till Finland via Sveaborg.
Den enda gången Sveaborg varit utsatt för beskjutning var under Krimkriget 1855. En engelsk och fransk armada utsatte fästningen för ett kraftigt bombardemang och det visade sig att fästningen inte var stark nog för den moderna krigföringen.
1906 inträffade en annan dramatisk händelse i Sveaborgs historia. Matroser som sympatiserade med bolsjevikerna i hemlandet gjorde uppror. De höll fästningen i sammanlagt fyra dygn innan trupper som stödde tsaren återtog fästningen.
Det var oroligt bland de ryska matroserna på Sveaborg i samband med oktoberrevolutionen 1917 och finska inbördeskriget 1918. Matroserna stödde i stor omfattning revolutionen och många tsartrogna officerare avrättades. Revolutionära matroser stred även på den röda sidan under inbördeskriget i Finland.
När Finlands självständighet var säkrad 1918 fick Sveaborg ett nytt finskt namn - Suomenlinna (Finlands borg). Det första åren efter inbördeskriget användes Sveaborg som ett interneringsläger för "röda " krigsfångar. Av de 8.000 fångar som förvarades här dog 1 000 av olika umbäranden och 265 blev avrättade. De som dog i fånglägret begravdes på Sandudds begravningsplats där man 1949 reste ett monument över de röda som dött på Sveaborg. Denna mörka period i Finlands nutidshistoria finns beskriven bland annat i Jarl Hemmers bok En man och hans samvete som handlar om en pastor som verkade bland fångarna på Sveaborg. Till minne av fånglägret på Sveaborg finns en minnesplats invigd så sent som 2004.
Sveaborgs militära betydelse minskade successivt under de kommande decennierna. 1952 ägde de olympiska seglingarna rum vid Sveaborg.
Från 1973 är fästningen helt civil. 1991 förklarades Sveaborgs av Unesco som en del av världskulturarvet.
I dag är Sveaborg en attraktiv stadsdel i Helsingfors. De cirka usen invånarna har nära till vatten och grönska. Här finns skola, bibliotek och sjukvård, affärer och restauranger. Färjan till Helsingfors går varje timma. Till Nordisk konstcentrums vackra ateljéer inbjuds kulturarbetare för att arbeta. När Stig Claesson bodde här som gäst skapade han förutom egensinniga teckningar boken Sveaborg eller Rock happy. Finlandsvännen Slas hade i flera omgångar besökt Sveaborg och fascinerats av platsen.
1998 fyllde Sveaborg 250 år och gästades av 800000 besökare. 1999 fick Sveaborg det prestigefyllda Europa Nostra-priset för en i allt välplanerad restaurering.
Artikelförfattarens besök på Sveaborg ägde rum en vacker försommardag då syrenerna fortfarande blommade. Som många andra besökare kunde jag konstatera att det är en i sanning märklig plats. Även om alla färjeresenärer till Helsingfors ser fästningen strax innan ankomst till hamnen är den värd ett besök och att utforskas närmare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!