Ökat intresse för slöjd

Är det dags igen för handens kreativitet? Mycket tyder på det. Inte på 20—25 år har intresset för slöjd och för att slöjda själv varit så stort som nu. Hos såväl studenter som unga konsthantverkare finns en kunskapstörst eftergamla tekniker.

Kultur och Nöje2005-09-06 00:00
- Leve den! utropar journalisten och textilkonstnären Uuve Snidare vars nya bok Svensk slöjdkonst tycks komma precis rätt i tiden även om den inte handlar om själva teknikerna utan om hur slöjdare av i dag använder sig av dem på ett både överraskande och gränsöverskridande sätt.
För­lagor är inte lika intressanta eftersom dagens formgivare har egna idéer. Här finns både kreativitet och respektlöshet, blandning och gränsöverskridande. Man har inget emot att överraska. Ängslan för att "göra rätt" är borta, konstaterar Snidare.

Bryter traditionen
Silversmeden Karin Ferner i Falun är en av dem som vågat bryta traditionen.
Samtidigt är det ju så, påpekar författaren, att Karin Ferner följer en mycket stark tradition av folkkonst. Hon arbetar precis så som man gjorde i Dalarna för 100—150 år sedan! Det vill säga att man tog vad man hade och plussade på med lite färg.
På så sätt gör Karin Ferner fantastiska ljuskronor med klippta band, spiraler av blank bleckplåt och veckade pappersblommor. Plus en modern, blinkande ljusslinga. Gamla broderier klipper hon sönder och gör smycken av.
Det finns de som tycker att detta är helgerån men det bryr hon sig inte om. Men knottror på kroppen får hon av den beskäftighet hon möter från dem som anser sig veta vad som är "rätt".

Viktigt att experimentera
Med i boken finns också Mariana Eriksson från Vassunda, utbildare av textillärare vid Uppsala universitet.
Hon tycker att det är viktigt att experimentera både för sin egen skull och studenternas. Alltså gör hon en burk av lingarn och gummiflärpar och armband av papperssnören. Gamla elkablar, Konsumkassar och bubbelplast går också bra.
Gunnel Skölwe från Tomelilla gör halsband av cykelslangar, Anette Nilsson i Norrköping gör "ryamattor" av bleckplåt och hönsnät, Ulla Carlsson, Stockholm, syr kärl av halm ? Det finns också ett kapitel med Pasi Välimaa, textilkonstnären som från och med lördag ställer ut på Upplandsmuseet. För honom är slöjden, själva hantverket, själva förutsättningen för det textila skapandet.
Förlaget är Forum och för de fantastiska bilderna i boken svarar Nisse Peterson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!