Okänd konstnär bakom busskurskonst

Snobben, Peter Pan och Nalle Puh är inte bara kära barnboksfigurer – deras siluetter pryder numera också några av Uppsalas busskurer. Men vem ligger egentligen bakom konstverken?

Foto: Fredrik Johansson

Kultur och Nöje2014-11-24 06:00

Den första siluettfiguren, i form av seriekaraktären Snobben som sitt alias "Den röde baronen", ska ha dykt upp för runt två år sedan på en busskur vid gamla F16. Efter det har ytterligare tre konstverk med Snobben, Nalle Puh och Peter Pan dykt upp på busskurer vid Lövstalöt och Broby. Vem som skapat och placerat ut dessa verk är det ingen som vet, inte ens Upplands lokaltrafik som ansvarar för de väderskydd i trä där seriefigurerna huserar. Men trots det har man på Upplands lokaltrafik inget emot Snobben och hans vänners närvaro i kollektivtrafiken.

Sture Jonsson, informationschef på UL, ser barnbokssiluetterna som ett i huvudsak positivt inslag.
– Eftersom jag själv åker till jobbet längs väg 600 så har jag sett dessa under en längre tid. Vi på UL tycker att på det sätt som de är utförda utgör konstverken ett trevligt inslag, och har inga planer på att ta bort dem, säger Sture Jonsson.

Anna Ehn, intendent för offentlig konst på Kulturkontoret, ser också initiativet som positivt. Hon betonar dock att säkerhet och trygghet alltid måste gå först när det gäller alla former av offentlig konst.
– När vi får in förslag på offentlig konst i mindre skala diskuterar vi alltid olika möjligheter till genomförande. Nyligen hjälpte vi exempelvis en skola med hjälp att kunna hänga egenbroderade tygstycken i ett träd – tyvärr blev det aldrig av, men de fick i alla fall praktiska tips och råd. Sedan måste vi givetvis efterfölja vissa kriterier gällande vad som är konst och vad som inte är det, säger Anna Ehn.

Annan oväntad men uppskattad konst i Uppsala har varit bland annat så kallad garngraffiti, där den anonyme konstnären "Garnapa" klätt in änglarna i Stadsträdgården i stickat.

Är det då fritt fram att på eget bevåg uppföra vad som helst i en busskur, bara det uppskattas av allmänheten?
– Nja, om dessa figurer skulle börja dyka upp i mer utbredd skala så skulle vi nog agera. Men när det enbart rör sig om dessa få inslag har vi inga problem med det. Saker som klotter och affischering tillför däremot inget positivt, säger Sture Jonsson.

Någon befogenhet att bestämma kring konst i busskurer har inte Kulturkontoret, då dessa ytor tillhör UL.
– Det vi kan hjälpa till med är framförallt kontakter, råd och samtal kring idéer som allmänheten hör av sig om. Och att det är viktigt att den här typen av initiativ inte gör någon åverkan på miljön där de placeras, säger Anna Ehn.

Vet du mer?

Kontakta kulturredaktionen på kultur@unt.se eller 018-478 00 00. ­Anonymitet utlovas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!