Det ser kanske inte så bra ut, men Uppsala kommuns konstinnehav närmar sig en balans mellan könen. Jämställdhetstanken, genustänkandet, är en del av övervägandena i dagens konstinköp.
– De senaste åren har fördelningen varit 70/30 till kvinnliga konstnärers fördel, säger Anna Ehn, intendent för kommunens offentliga konst.
Det är hon som har varit ansvarig för konstinköpen sedan hon tillträdde sin tjänst för tre och ett halvt år sedan. Hon är också ansvarig för den utställning av offentlig konst, som visas på Teatergalleriet till och med maj månad.
Syftet med utställningen är dels att tydligt visa (o)balansen mellan könen, när det gäller de konstnärer kommunen valt att köpa konst från, dels att visa några målningar, textiler och grafiska blad allmänheten inte nödvändigtvis har tillfälle att annars se, även om de tillhör den offentliga konsten.
– Det beror ju på var verken finns, om de till exempel är i ett äldreboende, på ett tjänsterum eller i en skola.
Till utställningen hör korta texter om den undersökning Anna Ehn har gjort, när hon har inventerat konstsamlingen. Bland annat har hon funnit att manlige konstnären Denis Steen är den som är representerad med störst antal verk, 108 stycken.
Och att den kvinnliga konstnär som har flest verk i kommunens ägo är Kristina Jansson med 63 verk, tätt följd av Helmtrud Nyström med 60 verk.
Stort representerad utomhus i stadens offentliga rum är Olof Hellström med drygt 20-talet verk, sådana som Räcket på Islandsbron, kampanilen vid Missionskyrkan och skulpturen på Martin Luther Kings plan.
Men konsten som visas i Teatergalleriet är alltså verk ur samlingen av ”lös” konst.
Anna Ehn förklarar att genusbalans i det här sammanhanget handlar om mer än hur många manliga respektive kvinnliga konstnärer som finns representerade. Det handlar om hur många verk man köpt av var och en, men också hur man visar dem. Om de hänger undanskymt eller på platser där många kan se dem. Om verk av kvinnor och män nämns i lika hög grad i skrifter och rapporter av olika slag. Om genusbalansen finns med när man visar grupper av verk. Och hur man väljer verk:
– Att man inte automatiskt väljer kvinnliga konstnärers bilder av barn till förskolor och manliga konstnärers traditionellt manliga motiv till manliga miljöer, säger Anna Ehn.
– Det är många parametrar att kartlägga ...
Könsfördelningen 60/40, oavsett vilket kön som har vilken procent, anses vara genusjämvikt. Uppsala kommuns konstsamling ligger på 65/35 när det gäller manliga/kvinnliga konstnärer och 68/32 när det gäller andelen verk av män/kvinnor.
– Vi är på väg mot jämvikt, konstaterar Anna Ehn.