Vad innebär det egentligen att släppa loss? Kring den frågan experimenterar tioårsjubilerande ÖFA-kollektivet vars föreställning "What happens in Uppsala stays in Uppsala" har premiär på Stadsteatern på Kulturnatten.
- Vi fick frågan från Stadsteatern om vi kunde sätta upp något som utmanande publikkontraktet, den traditionella uppdelningen mellan scen och salong, säger Nadja Hjorton.
I föreberedelserna inför föreställningen gick ÖFA-kollektivet ut på Uppsalas gator för att undersöka vilka mekanismer som får människor att släppa loss.
- Till exempel bjöd vi upp folk till dans eller att äta från varsin ände på ett kolasnöre. Oskyldiga saker men som skulle kunna vara lite obekväma, säger Lisen Rosell.
Inspirerade av mötena skapades "What happens in Uppsala stays in Uppsala". Ensemblen beskriver framträdandet som en händelse snarare än en föreställning, där de själva är guider åt en aktiv publik. Till exempel kommer publiken att vara med om hypnos och få leka kring festsituationer. Det handlar dock inte om att utsätta folk för obehag, utan om att bygga upp ett lustfyllt och tryggt rum.
- Att få folk att känna gemenskap är en politisk handling. Genom historien finns många exempel på slutna grupper där man kunnat bete sig på andra sätt än vad man kunnat i samhället utanför, därav titeln. Detta är också kopplat till ÖFA, eftersom vi arbetar utifrån idén att människor som gör saker tillsammans kan förändra världen, säger Nadja Hjorton.
"What happens in Uppsala stays in Uppsala" spelas på Stadsteaterns lilla scen, nio gånger under hösten.