Ödmjuk operastjärna till Uppsala

På lördag har Uppsalapubliken möjlighet att bänka sig för romansafton när Charlotte Hellekant, internationell operasångerska med Uppsalabakgrund, och pianisten Anders Kilström gästar Konserthuset.

Kultur och Nöje2008-11-06 10:00
- Jag halkade in på den här banan på grund av ett vad på högstadiet. Egentligen var jag en teaterapa och dessutom en naturmänniska som alltid var ute i skogen med ryggsäck och sov i vindskydd. Men mina föräldrar hade i och för sig tagit mig med till operan från det att jag var i femårsåldern, så den musiken var inte främmande för mig, säger Charlotte Hellekant.

Vadet gällde om hon skulle våga ta sånglektioner eller inte, när den vikarierande musikläraren erbjöd det. Skolkompisarna, som höll emot, förlorade vadet. Med råge. I dag tillhör Charlotte Hellekant den europeiska operaeliten.
Det syns inte, för den som inte vet det, att det är en världsstjärna från operascenen som kommer, när Charlotte Hellekant slår sig ner med kaffe och äppelpaj på en Uppsalarestaurang. Inga divafasoner, ingen högdragenhet - om man nu trodde att sådant vidlåder musikvärldens alla stjärnor. Snarare är det den friluftsälskande kvinnan som syns, lång och rank, med raska steg och brett leende. En entusiastisk och generös person, som med humor och espri delar med sig av sina erfarenheter från såväl den internationella musikvärlden som från ungdomstiden på Vaksalaskolan och Skrapan i Uppsala.

Vi pratar om den kommande lördagens konsert, men halkar ideligen i väg från ämnet och hamnar än på operatiljorna världen över, än på båtdäcket: Charlotte Hellekant bor med sambo och tre bonusbarn på en norsk före detta passagerarbåt vid Skeppsholmen i Stockholm.
Bo på båt mitt i Stockholm är härligt, säger hon, förutom att hon saknar ett rum att öva och repetera i:
- Det är alldeles för lågt i tak.

Den omfångsrika meritlistan i operasfären till trots är det romanser hon skall sjunga vid lördagens konsert i Uppsala konserthus.
- Jag har alltid tyckt om poesi och jag älskar musik - och att samarbeta med en pianist som jag beundrar, säger hon och konstaterar att summan av detta blir romansmusik.
Den aktuelle pianisten är Anders Kilström, som hon har samarbetat med i många år.
Bland favoritlyrikerna finns Katarina Frostenson - Hellekant hade en stor roll i Sven-David Sandströms och Katarina Frostensons opera Staden 1998 - Wislawa Szymborska och Solveig von Schoultz.
På allhelgonaafton kunde Uppsalapubliken lyssna till Gabriel Faurés Requiem i Domkyrkan, med två av Dômens körer. Fauré blir det också i Konserthuset, men nu handlar det om sångcykeln La Chanson d'Eve, Evas sång.
- Den är en av de mest magiska sångcykler som finns. Inte en ton är fel. Harmonierna är okonventionella, men helt logiska i sitt sammanhang, säger Charlotte Hellekant.

Sångcykeln består av tio sånger som beskriver livet från den första morgonen på jorden till livets slut.
- Eva väcks till liv av Gud. Han ber henne namnge allt. Då får det liv. I sjunde sången smyger sig en sensualitet in och Eva förnimmer en annan varelse; i åttonde sången faller rosenblad, ett första steg mot döden; i nionde sången finns lidandet och i den tionde ber Eva att få bli stjärnstoft, att bli hälld, som en bägare vin, över jorden.

Faurés sångcykel är ungefär en halvtimme lång, efter den blir det paus. Och efter pausen sånger av franske tonsättaren Jules Massenet.
- Jag har sjungit Charlotte i hans opera Werther, efter Goethes roman Den unge Werthers lidande, men jag har aldrig sjungit hans romanser. De är genomkomponerade med ytterst noggranna anvisningar. Som bra recept...
Fyra sånger av Gösta Nystroem ryms också i programmet efter paus.
En av dem är Bara hos den där texten är en dikt av Ebba Lindqvist. Den börjar "Bara hos den vars oro är större än min har jag ro. Så ger havet mig ro." Gösta Nystroem tonsatte flera av Ebba Lindqvists dikter med havsmotiv.

Operan är ett forum för skådespelarkonst och gruppdynamik lika mycket som för sång. Där följer utmaningarna på varandra:
- Min största utmaning hittills var att sjunga syster Helen i Jake Heggies opera Dead man walking, efter boken med samma namn, i Dublin förra året. Boken har också blivit film med Sean Penn och Susan Sarandon. Rollen är mycket stor både som sångroll och skådespelarroll och dessutom är historien fruktansvärt gripande! Jag grät och sjöng och grät.
Som kontrast till operavärldens utagerande ger romanserna Charlotte Hellekant möjlighet till en lugnare närhet till publiken.
- Jag tycker om det mindre formatet, det intima. Man måste hitta ett annat tempo inom sig för att kunna öppna sig för den musiken, säger hon.
Romanserna skall avnjutas i lugn och ro, även om deras tempi kan växla och innehållet lika väl handla om smärta och död som om kärlek och lycka.

Charlotte Hellekant återvänder då och då till Uppsala med omnejd. Både för att hälsa på mamma och för att sjunga. Så sent som i början av hösten sjöng hon Schubert i Giresta kyrka. Förra året var hon solist i Martin Bagges nyskrivna verk till Elisabet Hermodssons dikter ... vid denna strand, vid detta hav, vid detta vatten och i januari 2007 sjöng hon Gunnar de Frumeries romanser. 2004 var hon överraskningsgäst i OD:s Caprice. Och så vidare bakåt genom åren.
- Jag har bott utomlands, men sedan ett år tillbaka är jag skriven i Sverige. Jag har alltid haft min bas i Stockholmstrakten och Uppsala, säger hon.

Romansafton med Charlotte Hellekant, sång, och Anders Kilström, piano, i Konserthuset i Uppsala i samarbete med Musikens hus Vänner, lördag 8 november klockan 15.00.
PERSONLIGT
Charlotte Hellekant är född i Stockholm, uppväxt i Uppsala, utbildad vid musikkonservatorier i Philadelphia och New York i USA. Hon tillhör den internationella operaeliten och har sjungit många stora operaroller på scener framför allt i Europa och har samarbetat med många av världens internationellt kända dirigenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!