– Varje bok har börjat med ett fragment, en bild eller association som bara kommer till mig, just när jag håller på att skriva upplösningen på den föregående. Skrivandet av "Jag ser dig" började med att jag såg ett foto av mig själv, min son och hans vänner, alla juriststudenter, på en gotländsk strand. En av tjejerna i sällskapet hade tagit en selfie när vi andra sov. Det såg ut som att vi var döda bakom henne, berättar Mari Jungstedt.
Vi har bestämt träff utanför Gotlands nation och medan vinden leker i hennes långa hår berättar hon att hon numera är hedersledamot i nationen och att hon och hennes vuxna barn var på dess vårbal för bara några dagar sedan.
– Som 23-åring var jag student i Uppsala på ekonomprogrammet. Första delen, ekonomisk historia, var ju jättekul. Men nästa delkurs, företagsekonomi, var inte min grej alls, berättar Mari Jungstedt medan vi styr stegen mot ett av hennes stamlokus, Ofvandahls konditori.
Hon hoppade av efter en termins Uppsalastudier, lämnade studentrummet i "ett ombyggt äldreboende på Sturegatan" och kom istället in på Journalisthögskolan i Sundsvall. Utbildningen ledde så småningom till jobb på SVT:s lokalredaktion ABC och flera återbesök som reporter i Uppsala.
Mari Jungstedt är också auktoriserad Stockholms- och Uppsalaguide på svenska och spanska. I den rollen var hon här flera gånger i de tidiga tjugoåren. Förra året gjorde hon återbesök som etablerad deckarförfattare för att göra research inför sin kommande bok. Då återsåg hon platser som hon tidigare guidat vid, som Gustavianum och Uppsala universitet. Men också miljöer för juriststudenter som docent Jan Bjuvberg vid juridiska institutionen visat henne.
Bokens prolog utspelas på en lammskallegask på Gotlands nation. En olyckligt förälskad student är i fokus. Boken rör sig mellan ett "då" och ett "nu". I nuet är en grupp juridikstudenter från Visby universitet, som numera hör till Uppsala universitet.
Mari Jungstedt har en hel stab med människor som hon konsulterar för sina böcker med kriminaltekniker, poliser och vapenexperter. Kommissarie Anders Knutas har en verklig förebild, Gösta Svensson, som nu är pensionerad från sitt jobb som kriminalchef i Visby.
– Vi håller kontakten. Han undertecknar fortfarande sina mejl till mig med "Knutas", så ibland undrar jag om han har lite svårt att hålla isär fantasi och verklighet, säger Mari Jungstedt.
Dagsaktualiteter som främlingsfientlighet, ätstörningar och MC-gäng figurerar i hennes böcker. Själv menar hon att ett gemensamt drag för alla hennes deckare är barns utsatthet och barndomens erfarenheter som präglar vuxenlivet.
– Jag vill ju inte bara underhålla utan väcka tankar också och göra barnets röst hörd, säger hon.
– Min egen barndom var tuff och"Den mörka ängeln" är den av mina böcker som är mest självbiografisk. Den var rena terapin för mig att skriva!
Tre långfilmer har det hittills blivit av hennes första böcker om Knutas, filmade med svenska skådespelare, men dubbade till tyska. Tysk tv filmar fortfarande berättelser baserade på hennes böcker på plats på Gotland - även om såväl karaktärer som handling numera ligger väldigt långt ifrån hennes böcker.
– Jag bryr mig faktiskt inte så mycket. För mig är det böckerna som är det viktiga och att folk vill läsa dem. Jag blir jätteglad när jag ser någon på stan ha en av mina böcker i handen!