Yocha Studio satsar på kinesisk kultur – i Uppsala

Med te som inkörsport hoppas Zoe Thompson locka svenskar till autentisk kinesisk kultur. På söndag är det workshop i uråldrig tuschmålning – en liten del i ett långt större projekt.

Yocha Studio ligger på Kungsängsgatan. Det är ett kafé, en butik och ett kulturforum – allt med fokus på Kina och Östasien.

Yocha Studio ligger på Kungsängsgatan. Det är ett kafé, en butik och ett kulturforum – allt med fokus på Kina och Östasien.

Foto: Filippa Kindblom

Kultur och Nöje2023-07-29 20:00

I början på förra året öppnade Zoe Thompson kaféet och inredningsbutiken Yocha Studio på Kungsängsgatan. Yocha betyder ungefär "det finns te" på mandarin, och det särskilda kinesiska kung fu-teet som kaféet erbjuder lockar många besökare. Men för Zoe är teet bara en del av Yocha.

– Jag ser teet som en kanal till autentisk östasiatisk kultur för svenskarna. Te har en lång historia i Kina men är något som svenskar är välbekanta med, så det är en enkel början.

undefined
Zoe Thompson är väldigt intresserad av tekultur och är noga med såväl ingredienser som behållare. Allt ska vara så autentiskt som möjligt, Yocha anpassar sig inte efter svenskars tevanor. "Varje bryggning tar fram nya toner i teet", förklarar hon om processen.

Innan Zoe flyttade till Sverige bodde hon i Spanien och Irland och hade en filmkarriär i Hollywood. Hennes långa livserfarenhet som asiat i västvärlden är en stor anledning till att hon vill sprida autentisk kinesisk och asiatisk kultur.

– Hela mitt liv har jag jobbat med västerländska människor. Efter ett tag blir man trött på att förklara för varje person vad asiatisk kultur innebär. Antingen saknar de kunskap eller så har de missuppfattat. Ta till exempel kinesisk mat: det ni kallar kinesisk eller japansk mat här är inte kinesiskt eller japanskt – det är så anpassat till Sverige och västvärlden, säger hon.

undefined
Yocha Studio ligger på Kungsängsgatan. Det är ett kafé, en butik och ett kulturforum – allt med fokus på Kina och Östasien.

Zoe förstår att en anledning till missuppfattningarna är att många svenskar inte har möjlighet att resa till Kina. Därför vill hon ta en bit av Asien hit istället.

– Man kan inte ändra alla missuppfattningar som västvärlden har, men man kan visa vad som är sant och erbjuda det alternativet. Och folk är intresserade. Inte majoriteten, men vi har många stammisar och gäster som är intresserade av både te och kultur.

undefined
Karl-Johan och Valentin Hällgren brukar komma till Yocha Studio för att äta bao till lunch. "Jag kom in en dag och frågade om jag kunde få köpa te i påse. Men personalen lät mig inte köpa förrän de hade visat hur man skulle brygga det", berättar Valentin om sitt första möte med Yocha.

Förutom att erbjuda Uppsalaborna kung fu-te, månkaka och bao vill Zoe satsa på kulturen. Det gör hon genom att låta professionella asiatiska utövare hålla i olika workshops. Söndag 30 juli blir det tuschmålning, en kinesisk konstform från 600-talet, med bildläraren och bildterapeuten Elin Oldenburg.

– Målet är inte bara att återge motivets utseende, utan att fånga dess anda. Det är både konst och meditation, förklarar Elin.

Förutom tuschmålning har Yocha Studio haft workshops om spelet mahjong, kinesisk kalligrafi, de kinesiska och japanska språken – och te, såklart. Framåt drömmer Zoe om att ha ännu fler kulturworkshops, till exempel i kinesisk opera och kung fu. Och om ännu fler gäster.

– När vi öppnade vågade ingen komma in, det var helt tomt. Nu har vi många stammisar som kommer flera gånger i veckan. Men det är inte lätt att få det att gå runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!