Nytt ljus över Karin Boye

Det är snart 70 år sedan en biografi över Karin Boye gavs ut. Men nu ger Johan Svedjedal ut en diger bok om poeten, "Den nya dagen gryr", där en stor del handlar om hennes tid som Uppsalastudent.

Karin Boyes ungdomsvän Anita Nathorst, är begravd på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Karin Boyes ungdomsvän Anita Nathorst, är begravd på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2017-08-16 07:00

– Den tidigare biografin av Margit Abenius, ”Drabbad av renhet” (1950) innehöll en del luckor och missuppfattningar. En del saker kunde hon helt enkelt inte säga i sin samtid, då flera av människorna runt Karin Boye fortfarande levde, säger Johan Svedjedal.

– Mesta anledning till att jag skrivit boken är att Karin Boye är en av våra mest älskade författare och hennes levnadsöde är intressant och mångbottnat.

Johan Svedjedal är professor i litteraturvetenskap med inriktning på litteratursociologi vid Uppsala universitet. Han är även kulturskribent i Dagens Nyheter och ledamot av Samfundet De Nio (där Karin Boye fortfarande har rekordet som den yngsta invalda medlemmen genom tiderna) bland mycket annat. I den här boken berättar han om hur Karin Boye föddes i en övre medelklassfamilj, utbildade sig till folkskollärare och studerade vid Uppsala universitet. Hon var också en religiös sökare, feminist och politisk aktivist. Diktardebuten kom 1922 och hon blev både känd och erkänd under sin egen samtid.

– Hon var typisk för sin tid då kvinnor fick då nya möjligheter till utbildning och försörjning. Men Karin Boye ville också vara med och påverka sin tid. Hennes sista roman, "Kallocain" (1940), blev en av de största svenska antitotalitära romanerna.

I slutet av april 1941 tog hon sitt liv, mitt under brinnande världskrig, men detta självmord är omgärdat av mystik.

– Det har beskrivits som ett planerat självmord. Men jag är inte så säker på det, lutar mer åt att det var ett klassiskt rop på hjälp. Jag tror det är farligt om man tror sig sitta med den enda nyckeln till hennes handlande, säger Johan Svedjedal.

Flera av hans böcker har handlat om bokmarknaden, om författares samspel med publiken. I hans bok om gruppen som gav ut den radikala kulturtidskriften "Spektrum" under 1930-talet var Karin Boye en av dess huvudpersoner, tillsammans med kulturpersonligheter som Gunnar Ekelöf och Josef Riwkin. Då noterade han att Karin Boye skrivit om hur man kunde försörja sig som författare, vilket kom att bli den tändande gnistan till att skriva en biografi över henne.

Vi tar en liten promenad till några av de Uppsalamiljöer som Karin Boye vistades i under åren som Uppsalastudent, kvarteren mellan universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och universitetshuset. Där har hon bott på flera adresser, deltagit i studentföreningar och umgåtts med vänner, samt gått och diskuterat sena nätter i kyrkogårdsallén. Johan Svedjedal menar att studieåren här har gjort många avtryck i hennes författarskap.

– Hon var en duktig student, men inte exemplarisk då hennes litterära verksamheter och hennes umgängesliv tog mycket tid, säger Johan Svedjedal..

När Karin Boye debuterade med diktsamlingen "Moln" 1922 på Bonniers förlag var hon 21-årig förstaårsstudent.

– Det är sensationellt att Sveriges största förlag gav ut en debuterande poet utan föregående refuseringar, menar Johan Svedjedal.

Universitetsbibliotekets samlingar har tjänat som faktagruva för honom. Det har också de självbiografier som Karin Boyes vänner har skrivit, som Einar Malm och Wilhelm Jacobowsky, samt brevväxlingar som givits ut i bokform tidigare.

När Karin Boye lämnade Uppsala var hon förändrad också till det yttre. Den strikta knuten var borta och istället hade hon klippt håret i kort page. Garderoben var uppdaterad med samtidens moderna klänningar. Bilden av en "prästinna i diktens tempel", en stram och strikt akademiker, ersattes av bilden av en orädd bisexuell pionjär och en djärv litterär modernist. De flesta av de samtida foton som tagits visar en allvarlig kvinna med högstämd blick. Men det finns undantag, när Karin Boye till och med skrattar. Som på fotot till en intervju publicerad i Husmodern 1931.

- Det fotot överraskade mig och det har glatt mig att hon verkade vara så levnadsglad. Men få vet nog exempelvis att hon älskade att spela tennis. Hon lärde sig på en plan i trädgården hemma i Huddinge och ända upp i vuxen ålder valde hon semesterort efter möjligheten att spela tennis.

Johan Svedjedal kommer att berätta mer om "Den nya dagen gryr" vid UNT:s Bokens dag 23 oktober, och på flera bibliotek i Uppland under hösten.

Personligt

Johan Svedjedal

Född 1956 i Uppsala, uppvuxen i Umeå.

Bor i villa i Berthåga, Uppsala.

Familj: Hustru, två vuxna döttrar, en dotterson.

Karriär: Bibliotekarieutbildning 1983, disputerade i litteraturvetenskap 1987. Professor i litteratursociologi vid Uppsala universitet 1993.

Tidigare böcker (urval) "Skrivaredans: Birger Sjöbergs liv och diktning" 1999, "Rosor, törnen: Carl Jonas Love Almqvists författarliv 1833-1840" 2008, "Spektrum – den svenska drömmen" (2011).

Priser: Schückska priset 1995, Axel Hirschs pris 2000, Övralidspriset 2010, Disapriset 2012

Aktuell :Biografin "När nya dagen gryr - Karin Boyes författarliv" kommer ut i dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!