Vilken sorts böcker ska ni ge ut?
– Vi fokuserar på dramatik, poesi och essäer. Själv har jag ansvar för poesiutgivningen. En av våra första böcker blir Uppsalapoeten Lisa Gidlöfs debutbok. Hon har tidigare blivit publicerad i en antologi från Brombergs förlag.
Ni opererar från två städer. Hur kommer det sig?
– Vi som står bakom förlaget är bosatta dels i Uppsala, dels i Malmö. Det ser vi som en styrka plus att vi är ganska många, nio personer, som ska jobba med det här.
Men inte på heltid va?
– Nej, vi har andra jobb vid sidan. Själv jobbar jag på KTH i Stockholm där jag är lärare och forskare. I vår grupp finns flera forskare och även bibliotekarier.
Hur kommer man på idén att starta ett förlag med den här inriktningen?
– Det känns som om det är så starka kommersiella krafter som står bakom de stora förlagen och att det inte finns plats för smalare utgivning. Vi har redan fått in många bra manus trots att vi inte kommit igång ännu. Det visar att det finns ett tomrum för oss att fylla.
Hur ser den ekonomiska kalkylen ut?
– Vi siktar på att gå runt. Det är ingen av oss som räknar med bli rik eller ens kunna kunna leva på det här.
Kommer ni att sälja böcker direkt från förlagets hemsida?
– Absolut, men vi kommer också att sälja via traditionella kanaler.
Varifrån kommer namnet namnet, det låter uppländskt?
– Namnet kommer faktiskt inte från Vendelbygden utan det är Johan Jönsson, vår förläggare, som heter så i andranamn.
Fotnot: Vendels förslag startades i somras. De tre böcker som planeras för 2018 är Lisa Gidlöfs prosalyriska "Flickan", Charlotta Jonassons diktsamling "Dans makaber" och en essäsamling med texter av John-Henri Holmberg.