Nye ordföranden i kulturnämnden vill ha mer sponsring

Förre kulturministern och landshövdingen i Uppsala län Jan-Erik Wikström blir från årsskiftet ny ordförande i Uppsala kommuns kulturnämnd. Mer kultursponsring, fler stipendier och stöd till biblioteken finns på hans önskelista.

Foto:

Kultur och Nöje2006-12-29 00:01
Som den erfarne kulturpolitiker, kulturadministratör och kulturkonsument han är, har Jan-Erik Wikström kontakter i hela den kulturella sfären och vet att behoven av resurser alltid och överallt är större än tillgången på dem.
- Men alla kulturarbetare kan ju inte leva på statliga stöd, säger han.
En ökad kultursponsring skulle vara en viktig pusselbit i kulturarbetarnas ekonomi i en wikströmsk kulturpolitik. Och kan komma att bli det på det lokala planet.
Vi träffas på ett konditori över en kopp kaffe. Folk omkring är stressade, på språng fullastade med kassar. Men Jan-Erik Wikström tar det lugnt och berättar om hur han först kom i kontakt med ?kultur?.
- Det var genom litteraturen. Mamma var småskollärarinna och satte böcker i händerna på mig innan jag hade börjat skolan. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är nog den bok som gjort störst intryck på mig under barndomen. Sedan har jag läst den för mina barn, åtminstone barnen i första kullen.
- Musiken fick jag, som så många andra, genom kyrkan. Pappa var pastor i Evangeliska fosterlandsstiftelsen. En bakgrund till det breda musiklivet i Sverige är att så många sångare och musiker har växt upp i miljöer där kyrkans musik har spelat en stor roll.

Fulltecknad tillvaro
Jan-Erik Wikström föddes i Stora Skedvi i Dalarna, men växte upp i Gävle, Malmö, Falun och Göteborg. Det var också i Göteborg han läste nordiska språk, litteraturvetenskap och filosofi.
I dag är Jan-Erik Wikström en av dessa aktiva pensionärer som har almanackan fulltecknad.
Vid årsskiftet startar hans uppdrag som kulturnämndens ordförande. Ordförandeskapet för Drottningholmsteaterns styrelse styr honom visserligen ofta till Stockholm, men engagemanget i Uppsala kommer att vara starkare än någonsin. För det är ett ovanligt kulturaktivt Uppsalaår som väntar:
- Tre viktiga händelser ser jag fram emot: Linnéjubileet är en mycket stor sak, inte bara lokalt i Uppsala eller ens regionalt, utan nationellt och till och med internationellt. Senare under året är det äntligen dags för invigningen av Musikens hus. Och det utbyggda Biologiska museet invigs också under hösten.
Att fatta de politiska beslut som har gett Uppsala ett konserthus har tagit lång tid. E 4 var också en politisk långbänk. Är Uppsala ovanligt segt när det gäller politiska beslut?
- Ja, det tycker jag nog. Motsättningarna har ofta varit överdrivna. Kommunalpolitik handlar om att diskutera sig fram till gemensamma ståndpunkter. Men saknas den viljan så ...

Bara bra platser
Nu står det nya konsert- och kongresshuset snart klart. Det klagas på att konsertlokalen bara får 1 150 platser mot Universitetsaulans 1 758 platser. Är storbygget redan för litet?
- Inte alls! I Aulan finns många platser där man inte alls vill sitta under en konsert. I den nya konserthallen kan man däremot njuta av musiken från vilken plats som helst. Och man kan inte bygga ett hus bara för att tillgodose OD:s Caprice.
Kaffet tar slut, men inte samtalsämnena. Museireformen, till exempel. Den som kom och gick. Ska det inte vara gratis att gå på museum?
- Jo, om det bara går, säger Jan-Erik Wikström.
Något som är gratis, är att låna böcker på bibliotek. Men internationellt och historiskt sett är det inte självklart att man kan låna böcker gratis.
- De första biblioteken i Sverige kom till i ordenshus och kyrkors regi och vilade på en folkbildningsgrund. Det är viktigt att alla medborgare kan ta del av litteraturen genom att låna böcker gratis.
Öppettider och bokinköpsanslag vill Jan-Erik Wikström värna om säger han.
Kulturarbetarnas a-kassa har varit under debatt i höst.
- Man måste ta hänsyn till att till exempel skådespelare har så ojämna arbetsperioder. Det finns visserligen system för konstnärslön och konstnärsstipendier, men alla som vore förtjänta av stöd i olika former kan inte få det. Efterfrågan är tyvärr större
än tillgången.

Fler stipendier
Jan-Erik Wikström vill dock verka för fler och större kommunala stipendier till kulturarbetare.
- Vi måste lägga in det i kulturbudgeten, säger han.
När vi har talat färdigt, har jag noterat fyra hörnstenar i Jan-Erik Wikströms samhällsbygge: näringslivet, universiteten, kyrkan (samfunden), kulturen.
- Mer samverkan måste till, säger han .
De bestämda tankar kring kultursponsring som Jan-Erik Wikström har kan förväntas bli diskussionsämne i Uppsala kulturnämnd framöver.
Just när vi ska lämna vårt fik frågar jag om vad han tror att ?hans? kulturnämnd kommer att kritiseras för under arbetets gång eller i efterhand.
- Vi kommer att få kritik för att vi inte kan tillgodose alla behov. För att det finns för lite resurser. Det är alltid så.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!