Nya projekt berikar kulturlivet

Uppsala vill blir en ledande kulturstad och förverkligar nu delar från fjolårets ansökan om att bli kulturhuvudstad. Trots en stram ekonomi, sjösätts nio kulturprojekt under 2009.

Ambitionen är att samordna marknadsföringen för stadens stora kulturevenemang, som exempelvis Reggeafestivalen, Kortfilmsfestivalen och poesifestivalen Ordsprak.

Ambitionen är att samordna marknadsföringen för stadens stora kulturevenemang, som exempelvis Reggeafestivalen, Kortfilmsfestivalen och poesifestivalen Ordsprak.

Foto:

Kultur och Nöje2009-06-07 09:05
Uppsala kommun blev inte Europas kulturhuvudstad 2014, utan slogs ut i ett tidigt skede. Men ansträngningarna som gjordes inför ansökan, tycks ändå inte ha varit förgäves. Kommunstyrelsens arbetsutskott har nu sagt ja till en fortsättning på projektet, som fått namnet Kultur för utveckling. Slutgiltigt beslut tas av kommunstyrelsen 17 juni.
Förslaget innebär att delar av ansökan ska tas till vara, även utan EU-medel. Redan i år ska nio av projekten sättas i gång, och därefter blir det minst fem nya "kulturhuvudsprojekt" per år till och med 2014. Koordinator är Tapio Hovebro som också var projektledare för kulturhuvudstadsansökan.
- Syftet är att utveckla och stärka kulturlivet i Uppsala. I förlängningen handlar det om att göra Uppsala mer attraktivt, både för Uppsalaborna och för besökarna, säger han.

Årets största satsning är projektet Kulturstaden Uppsala, som redan har dragit i gång. Ambitionen är att samordna marknadsföringen för stadens stora kulturevenemang, exempelvis Reggeafestivalen, Kortfilmsfestivalen och poesifestivalen Ordsprak, synliggöra dem bättre än i dag och även öka utbytet mellan arrangörerna, och skapa nätverk.
- Vi har stora förhoppningar om att det här ska sätta spår. Arrangemangen här i Uppsala har fantastiska kvaliteter, något som inte har lyfts fram tillräckligt tidigare, säger Tapio Hovebro.

Det övergripande arbetet med Kultur för utveckling leds av en styrgrupp bestående av representanter från kommunledningskontoret, kulturkontoret och fritids- och naturkontoret. Finansieringen ska ske inom ramen för den befintliga budgeten. 1,3 miljoner finns avsatta för att dra i gång arbetet. Därefter är det upp till de olika projektgrupperna att hitta ytterligare finansiering. Tapio Hovebro hoppas att det lokala näringslivet vill medverka, samt andra intressenter som till exempel länsstyrelsen, de båda universiteten och studieförbunden.
- Det är dåliga tider och många håller i pengarna. För att få finansiärer måste vi visa på kulturens nytta. Att ett rikt kulturliv lockar många besökare, säger han.
Fia Söderberg, tf kulturchef i Uppsala kommun, är också positiv till att kulturhuvudstadsansökan lever vidare.
- Det här kan ge mer fart, mer luft under vingarna för kulturen i Uppsala och ge något utöver det vanliga. Den kraft vi la ner i ansökan, får nu en konkret fortsättning, säger hon.

Planerade projekt under 2009:

Gottsunda kulturstadsdel: medverkan vid planeringen av ett nytt centrum för kommers och kultur
Kulturella spår i stadsrummet: ett synliggörande platser som har kopplingar till kulturpersonligheter i Uppsala.
Linnés Uppsala: en vidareutveckling bland annat av olika Linnéminnen.
Naturen med fotografens blick: Mattias Klums projekt Expedition Sverige.
Konflikter och möjligheter: förberedelser inför fredsjubileum 2014, då det varit fred i Sverige i 200 år.
Kulturstaden Uppsala: ett fyraårigt projekt med syfte att stärka Uppsala som kulturstad.
Ingmar Bergmans Uppsala: projekt för att öka kunskapen om Ingmar Bergmans anknytning till Uppsala.
Nya rum för konsten: utredning om konstens placering i Uppsala i framtiden.
Unga K-märker: ett projekt som involverar ungdomar i kulturmiljöarbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!