Nya konst till oss alla

Det offentliga rummet ska bli intressantare. Just nu skapas nya offentliga konstverk till Gottsunda centrum, Lecheparken, Gränby och Heidenstamsskolan.

Labyrintmönster i genomskinlig plast och belysning i växlande färger ingår i Helena Laukkanens och Gert-Ove Wågströms planerade konstverk vid Lecheparken i Uppsala, en av flera offentliga utsmyckningar som planeras i staden framöver.

Labyrintmönster i genomskinlig plast och belysning i växlande färger ingår i Helena Laukkanens och Gert-Ove Wågströms planerade konstverk vid Lecheparken i Uppsala, en av flera offentliga utsmyckningar som planeras i staden framöver.

Foto: Helena Laukkanen.

Kultur och Nöje2009-12-07 07:00
Den offentliga konsten binder samman människa och plats, skapar trevligare och ibland tryggare miljö och kan i bästa fall ställa frågor och utmana tankar.
Ett konstverk i det offentliga ska agera förbindelselänk mellan människa och miljö. Och trots att de bronsstatyer man kanske tänker på när man hör begreppet offentlig konst fortfarande är relativt vanliga, så rymmer begreppet mängder av tekniker och material. I dag är exempelvis ljud och ljus ofta viktiga ingredienser när våra gemensamma rum gestaltas.
I en stad som Uppsala fortgår ständigt förändringen av de gemensamma rum som staden innebär, och just nu pågår arbetet med utsmyckning och förändring av den nya Lecheparken vid centralstationen, Gottsunda centrum, Heidenstamsskolan och Gränby.

- Om man tittar på Gränby som område innefattar det otroligt många saker. Det är köpcentrum, skolor, förskolor, bostäder och sporthallar. Och i mitten är det ett grönområde. Jag har tittat mycket på hur människor i Gränby rör sig, säger Anna Ehn, projektledare för offentlig konst på kulturkontoret i Uppsala kommun och ansvarig konsult för den konstnärliga gestaltningen av Gränby-området, där tre skulpturer av konstnären Emma Kronvall så småningom ska berika miljön.
- De ska stå i anslutning till grönområdet och jag tänker mig att man först ska se en av skulpturerna och sedan de andra. De innehåller alla djur och det är meningen att barn ska våga sitta och klättra på dem, säger Anna Ehn.

För den konstnär som får uppdraget innebär ett offentligt verk ofta andra förutsättningar än det ordinarie arbetet i ateljén. Beställning följs av skisser som följs av ett ganska långsamt arbete där de presenterade idéerna ska godkännas av en rad instanser. Uppsalakonstnären Helena Laukkanen står tillsammans med ljusdesignern Gert-Ove Wågström bakom den planerade gestaltningen av Lecheparken bredvid centralstationen. För Laukkanen är arbetet med ett offentligt beställningsverk en ny erfarenhet.

- Jag har jobbat
med skisser i snart ett år. Det har blivit mycket möten för att pussla ihop idéer och tankar, och vi har tagit hänsyn till parkens utformning, som är gjort av arkitektbyrån White, och liknande saker. Man får lära sig en massa, säger Helena Laukkanen, och tillägger att den ljusstarka utsmyckning som är planerad till parken också är tvungen att samspela med Bror Hjorths klassiska fontän, det nya stationshuset och de beställda monumentalskulpturerna av Tony Cragg som också kommer att ge området en viss ton.
- Det kommer att bli ganska mycket blingbling och kultur i parken, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!