Nya Galleri Vind visar heliga rum
Första utställare på nyöppnade Galleri Vind är Uppsalakonstnären Yvonne Wetterling. Galleriet ligger i den branta Johannesbacken, strax nedanför kafé Uroxen ovanför Norrbyska studenthemmet.
Kroppens håligheter och den mystiska livskraften har Yvonne Wetterling grunnat på, när hon har skapat sin utställning på nyöppnade Galleri Vind i Uppsala.
Foto: Sofia Mårtensson
Yvonne Wetterling går också in som gallerist — ska stimulera konstnärer att ställa ut — tillsammans med Shyamali Chakraborty, den senare litteraturvetare, som kan tänka sig att arrangera lyrikaftnar och andra evenemang i det lilla galleriet. Här måste allt bli i det lilla formatet, eftersom rummet bara är runt tjugo kvadratmeter stort.
Yvonne Wetterling har valt två textila tavlor, vävar, och ett antal verk i blandteknik, som ska samsas i galleriet i tre veckor utan att konkurrera ut varandra.
Roligt att blanda
Hon är i grunden textilare, men har arbetat med såväl akvarell som grafik och silkscreen. Nu för hon samman sina tekniker och bjuder på "tavlor" som till exempel kan vara sammansatta av grafik, screentryck och tygapplikationer med fria broderier.
— Det har varit sååå roligt att blanda tekniker och experimentera!, säger hon.
Där skymtar en del organiska former, till och med ansikten... Kroppens heliga rum, vad menas med det?
— Det är något heligt över den här livskraften som styr våra funktioner i alveolerna, bukhålan, pannloberna och alla andra rum i kroppen. Kraften som finns där utan att vi behöver göra något. Vi får den ändå.
— Människor ägnar mycket tid åt att få fason på själen, på att hitta det friska mentala lugnet. De lägger pengar och kraft på terapi och andra uttrycksformer. Här har jag tänkt på kroppen, på det heliga i den, säger Yvonne Wetterling.
Hon söker material inte bara på självklara ställen. Den tunna fiberduk, som finns i flera bilder, har hon hittat på byggvaruhus.
Intuitiv arbetsprocess
Tryck med den grafiska tekniken silkscreen gör hon på fiberduken, på tyg och papper, men också på glasskivorna i ramarna, som är så djupa, att de mest är som tittskåp. Arbetsprocessen är intuitiv, säger hon. Ögat får söka det estetiska tilltalet.
— Men jag har en grundklang inne i mig själv, som kommer till uttryck i allt jag gör. Och det känns extra roligt att bli gallerist hos Ting&Kaka, eftersom jag sympatiserar med föreningens ideologi med global solidaritet och fokus på kvinnoarbete.
Utställningen på Galleri Vind har vernissage lördag 19 november och avslutas 9 december.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!