UKK:s minusresultat väntas överstiga 40 miljoner

UKK:s resultat väntas ligga på minus 42 miljoner kronor under de närmaste åren. "Vi ser en helt ny kostnadsbild med ökade utgifter på alla håll", säger vd Henrik Lillsjö.

UKK:s vd Henrik Lillsjö räknar med att både biljettförsäljningen och antalet besökare ökar de närmaste åren.

UKK:s vd Henrik Lillsjö räknar med att både biljettförsäljningen och antalet besökare ökar de närmaste åren.

Foto: Adam Wrafter

Kultur och Nöje2023-12-12 10:00

Under de fyra sista åren av 2010-talet låg UKK:s minusresultat på mellan 27,5 och 39 miljoner kronor. Sedan kom pandemin och underskotten ökade. I fjol blev resultatet minus 41 miljoner, vilket var 7 miljoner sämre än budget. För 2023 lyder prognosen minus 40 miljoner, vilket är 6 miljoner sämre än budgeterat resultat.

På den nivån ser underskotten ut att hamna även de tre närmaste åren. I UKK:s budget för 2024 ligger minusresultatet på 42,8 miljoner kronor efter finansnetto. Prognosen för 2025 och 2026 pekar på liknande siffror.

Är minus 42 miljoner kronor det nya normala?

– Möjligen, men det är svårt att sia om hur det kommer att utveckla sig på längre sikt. Det är i alla fall tydligt att förutsättningarna för vår bransch har förändrats radikalt på senare år. Vi ser en helt ny kostnadsbild med ökade utgifter på alla håll, samtidigt som mötes- och konferenssektorn bromsar in. Och nu har vi en lågkonjunktur som gör att både företag och hushåll blir mer återhållsamma, säger Henrik Lillsjö.

Ett exempel på de ökade utgifterna är hyran för de över 11 000 kvm som UKK förfogar över. Under 2023 har UKK kommit överens med fastighetsägaren, det kommunala bolaget Uppsala arenor och fastigheter, om ett nytt avtal. Avtalet bygger på kallhyra och ger UKK en hyreshöjning på tio procent under 2024.

Samtidigt räknar UKK i sin affärsplan med att antalet besökare kommer att öka de närmaste åren. Detsamma gäller biljettförsäljningen. I år väntas antalet sålda biljetter uppgå till 80 000. För 2024 lyder prognosen 95 000. Även antalet besökare av kulturevenemang tros öka från årets 92 000 till 120 000 nästa år.

Är det realistiskt?

– Det tycker vi. Bakom oss har vi ett antal tuffa år med pandemi och inflation, men vi ser också ett starkt ökat intresse för UKK:s verksamhet. Vi känner att vi når ut och kan konstatera att biljettförsäljningen är relativt god. Den utvecklingen gör oss hoppfulla inför framtiden. Därför känns det rimligt att sätta högre mål.

I affärsplanen nämns också att UKK ska gå mot helårsöppet. I dag är huset stängt under två månader sommartid och ett par veckor över jul och nyår.

– Vi vill minska lågsäsongsperioderna steg för steg. Målet är att vi ska vara ett öppet och livfullt konserthus året om för Uppsalaborna, säger Henrik Lillsjö.

Det kan på sikt betyda att UKK producerar egna konserter eller hyr ut sina scener till externa produktioner även under sommarmånaderna. I dag avslutas säsongen i början på juni, medan den nya brukar inledas i slutet på augusti.

– Men det är för tidigt att säga när det kan bli aktuellt med konserter i exempelvis juli. Där ber jag att få återkomma, säger Henrik Lillsjö.

Han ser också inriktningen på helårsöppet som ett led i UKK:s uppdrag att bidra till utvecklingen av Uppsalas stadskärna österut. 

Det lokala perspektivet märks även i den nya upplagan av UKK:s kreativa råd. Där återfinns, som UNT rapporterat om, enbart personer med kunskap om Uppsalas kulturliv. 

– Det hänger ihop med att vi vill stärka den lokala förankringen och få till stånd ännu fler samarbeten med andra aktörer i Uppsala. De som är med i rådet kommer med tips, tankar och bollar idéer på ett konkret sätt. Det kan handla om frågor som vad saknas i Uppsala, vilken roll UKK kan ha, eller hur vi kan stötta andra aktörer. Kort sagt – vi vill bli mer relevanta för fler Uppsalabor.

UKK ett kommunalt bolag

Uppsala Konsert & Kongress invigdes 2007. Kostnaden uppgick till 529 miljoner kronor. Uppsala kommun delfinansierade investeringen genom fastighetsförsäljningar för 200 miljoner kronor.

UKK är ett helägt kommunalt bolag som ingår i koncernen Uppsala Stadshus AB.

Vd och konstnärlig ledare sedan 2020 är Henrik Lillsjö. Ordförande i den politiskt tillsatta styrelsen är Lisa Skiöld (V).

Sedan starten har fler än 2 000 konserter och 5 000 möten genomförts. Antalet besökare uppgår till över fem miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!