Ny nätmusikbutik lanseras

Nu har Apples omtalade musikaffär på nätet nått Skandinavien, en händelse som väntas öka försäljningen av nedladdad musik. Itunes Music Store lanserades i Sverige, Danmark och Norge på tisdagen. Men affären lider av barnsjukdomar, varken Kents, Robyns eller Darins musik finns att köpa ännu.

Kultur och Nöje2005-05-12 11:12
I den svenska versionen av Itunes Music Store finns i nuläget drygt 800 000 låtar tillgängliga. En låt kostar nio kronor, ett helt album 90 kronor. Tekniken funkar för både pc- och mac-användare.
Itunes Music Store startade för lite drygt två år sedan i USA, och har sedan dess varit det största försäljningsstället för lagligt nedladdad musik. Nu finns butiken i 19 länder som tillsammans har sålt mer än 400 miljoner nedladdade låtar.

Barnsjukdomar
Men när Apple tryckte på startknappen i Sverige verkar inte allt ha varit helt färdigt. Många populära svenska artister, som Kent, Robyn, Darin, Lena Philipsson och Peter Jöback, fanns inte att tillgå, trots att det i Apples pressmeddelande skyltades med att de skulle sälja exklusiva Kentlåtar.
- Det måste röra sig om barnsjukdomar, Kents album ska absolut finnas med, säger Per Sundin, vd på Kents skivbolag Sony BMG.
Per Sundin menar att starten för Itunes Music Store är viktig för skivindustrin i Sverige.
— Det här är en milstolpe för den legala nedladdningen i Sverige. Det kommer att gynna de butiker som redan finns också.

Flera butiker finns
För redan tidigare finns det ett antal svenska ställen på internet som säljer nedladdningsbar musik, däribland Poplife, Cdon.com, Ginza och Åhléns. Dessa webbplatser har hittills haft begränsad framgång, men försäljningen ökar. På de
europeiska marknaderna har nätförsäljningen tagit fart först när Itunes Music Store öppnat. I Storbritannien, där Apples tjänst har cirka 70 procent av försäljningen på internet, säljs i dag till exempel fler singlar via nedladdning än det fysiskt säljs i butiker.

Dröjt i Sverige
Den svenska lanseringen av Itunes Music Store har dröjt. Finland fick till exempel sin affär redan i slutet av förra året.
— En del har trott att det beror på de svenska skivbolagen, men det stämmer inte. Det är Apple som har tagit tid på sig, och orsaken har varit att vi inte har euro här i Sverige, säger Per Sundin.

Få små bolag från början
Än så länge finns främst musik från de multinationella skivbolagen att köpa. Men förhoppningen är att även mindre svenska bolags kataloger ska finnas med, enligt Apple Nordens vd Oscar Bjers.
- Alla förhandlingar sköts centralt från USA. Men i Finland startade processen med att knyta upp mindre bolag efter att affären öppnat, så det är väl troligt att det blir likadant här. Det är klart att vi vill ha en svensk "flavour" på affären, säger Oscar Bjers.

"Skivförsäljningen har verkligen stupat"
läs mer i UNT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!