Ny konstmuseichef – men när?

När får Uppsala en ny konstmuseichef? Det är en högaktuell fråga då ansökningstiden för tjänsten gick ut för över tre månader sedan. "Höga krav" uppges vara en av förseningsfaktorerna.

Marie-Louise Riton, affärsområdeschef Kultur & Fritid, är ansvarig för rekryteringen.

Marie-Louise Riton, affärsområdeschef Kultur & Fritid, är ansvarig för rekryteringen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2014-06-09 06:50

I september 2013 tillkännagavs att dåvarande museichefen vid Uppsala konstmuseum, Elisabeth Fagerstedt, skulle sluta på sin tjänst till årsskiftet efter åtta år på chefsstolen. Samtidigt informerade Marie-Louise Riton, kommunens affärsområdeschef för kultur, om att rekryteringen av en ny chef skulle påbörjas inom kort.

Tjänsten lystes ut och när ansökningstiden gick ut den 17 februari hade 42 personer sökt jobbet som Uppsala konstmuseums nya chef. Tillsammans med Marie-Louise Riton, huvudansvarig för rekryteringen, låg uppdraget att finna en ny museichef på Sten Bernhardsson, kulturdirektör, Hans Röllgårdh, HR-konsult, och Siv-Britt Ernbrandt, tf personalansvarig på Konstmuseet. Samma vecka kunde UNT:s läsare ta del av nyheten om de inkomna ansökningarna i en artikel med rubriken "Snart klart med ny museichef". Men trots att över tre månader har passerat har ingen ny konstmuseichef tillsatts.

– Det skulle inte ha tagit så här lång tid även om vi hade en rätt lång planeringshorisont redan från början, säger Marie-Louise Riton.

Vid rekryteringsprocessens början beräknade man att 1 juni kunna ha ett namn klart för tjänsten. Och att ha den nya chefen på plats 1 september. Nu blir det inte så, något som Marie-Louise Riton menar beror på en rad olika saker.

– För det första gäller det att vara noggrann när det gäller en sådan här rekrytering och vi har höga krav på den som ska utses. Kandidaterna har dessutom haft olika styrkor, varit olika duktiga på olika saker, och då har vi fått besluta oss för om vi till exempel prioriterar någon med stor kunskap inom samtidskonst över någon med lång erfarenhet av ledarskap, säger hon.

Man har även kallat förhållandevis många kandidater, tio stycken, till intervju varpå referenser till kandidaterna samlats in. Marie-Louise Riton uppger även att logistiken kring intervjuer och möten har varit svår för rekryteringsgruppen, som haft mycket att göra på andra håll, att få till.

Har det faktum att rekryteringsprocessen dragit ut på tiden inneburit att den kostat mer pengar?

– De kostnader som ökar är när det kommer till utbetald arbetstid för oss som har hand om rekryteringen, men det som verkligen kan bli dyrt är om man gör en felrekrytering. Därför är det viktigt att det här får ta den tid som behövs.

Men nu ska ett beslut inte vara långt borta. Alla intervjuer är färdiga och nu väntar man bara på några ytterligare referenser. Enligt Marie-Louise Riton bör rekryteringsgruppen kunna komma med ett besked inom de närmaste dagarna.

Kan något hända som gör att tillsättningen av tjänsten blir försenad ytterligare?

– Det vet man aldrig, det kan alltid hända saker, men det tror jag inte. Vi räknar med att den nya chefen ska kunna tillträda 15 september, säger Marie-Louise Riton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!