Way outta money heter musikfestivalen som tar plats i Ungdomens hus 24 och 25 november.
Nyblivna ordförande för föreningen Ungdomens hus Benjamin Pinto, 18 år, är nöjd med banduppställningen.
– Vi har lyckats få ihop några större band och en flera av dem som själva repar i huset. Det känns roligt, säger han.
Employ, Velouria, Nobility, Kushim, Forever Now, Nangijala, Frank, Sludge och Borgerlig Begravning är några av alla band som spelar.
Det är första gången på länge, enligt ordföranden, som de tar inträde. Genom festivalen samlar de in pengar till föreningen och "den fria kulturens framtid". Ett pris är satt för besökare under 21 år och ett dyrare för dem över 21.
– Vi har väldigt länge haft lite svårt med pengar. Det mesta går till kaféet och anställdas löner. Det blir för lite pengar över till arrangemang. Samtidigt har vi också en stolt attityd att konserter borde vara gratis. Vi vill även kunna boka större band och artister som kräver mer i gage, säger Benjamin Pinto.
De kommer också att sälja tygpåsar och festival-t-shirts i egen design, tryckta i Ungdomens hus.
– Festivalen är för ungdomar i alla åldrar, men vi har också bokat band för de lite äldre. Det är för att folk som tidigare har varit i huset kanske vill komma och hjälpa till, säger Benjamin Pinto.
Under 2019 fick föreningen beskedet att den inte kommer att kunna vara kvar i huset på Svartbäcksgatan 32 där verksamheten varit inrymd i nästan 40 år. Det ansågs för dyrt med en renovering eftersom bland annat taket och fasaden behöver åtgärdas. Projekteringen för en flytt in till den tidigare seniorrestaurangen Karl Johan på samma gata ligger klar och arkitektritningar finns färdiga – men den planen har gått i stå, enligt Runa Wendle, utvecklingsledare för barns och ungas fria tid på kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen.
– Rikshem som äger huset är rädda för att bland andra förskolan som ligger i husets källare ska störas ljudmässigt. Renoveringen av det huset blir också kostsam och samtidigt blir ungdomarna belagda med restriktioner om att replokalerna bara får användas visa tider. Vi tittar nu på andra kommunägda alternativ, säger hon, men vill inte gå in på vilka.
– Vissa saker skulle kunna bli bättre, andra kanske sämre med en flytt. Jag tycker det är synd att ge upp byggnaden vi har nu, den har funnits i flera decennier, olika generationer har kommit och gått, säger Benjamin Pinto.