Nu väntar hårdare koll på unga biobesökare
På biografen Royal har man beslutat sig för att strama till kontrollen av leg för unga biografbesökare. Främst gäller det filmer med åldersgränsen 15 år. Även Filmstaden/Spegeln är noga med åldern. Biograferna har stöd för detta i lagen.
Filmer på Uppsalarepertoaren just nu med 15-årsgräns är bland andra Gothika, Secret window och The passion of Christ.
Foto: Colombia Tristar och Scanbox
— Vi har som policy att alltid avkräva legitimation när vi är osäkra på ålder. I synnerhet gäller det filmer där Statens biografbyrå har satt 15-årsgräns, säger Linus Westin, chef på biografen Royal i Uppsala.
— Det var egentligen redan under Harry Potterfilmerna som vi på ett personalmöte beslutade oss för att bli ännu mer stränga med att kolla ålder på besökarna. Flera i personalen som hade sett filmerna tyckte att de var väl otäcka för mindre barn.
Inga undantag
Harry Potterfilmerna har haft åldersgräns elva år och det betyder i praktiken att man kan inte vara yngre än sju år, förutsatt att man har med sig en vuxen vid biobesöket. Femtonårsgränsen är dock utan undantag.
— Vi hade föräldrar som kom med fyraåringar för att se Harry Potterfilmerna, men de fick vända. Precis som när det gäller alkohol kan föräldrar inte besluta över att deras barn ska få se filmer om barnen är yngre än vad filmens åldersgräns är satt till, säger Linus Westin.
Chefen för Filmstaden och Spegeln i Uppsala, Nico Psilander, berättar att även deras personal har instruktioner att avkräva legitimation i tveksamma fall.
— Det har hänt att föräldrar har ringt och tackat oss för att vi inte släppt in deras barn, säger han.
Telefonövertygelse går inte
Biografpersonalen accepterar pass eller annan identitetshandling försedd med foto. Det går också bra att föräldrarna följer med fram till biljettrivaren för att intyga att deras barn har rätt ålder. Däremot godtas inte telefonsamtal till någon intygsgivare.
Bestämmelserna gäller för alla stadens biografer. Men på Fyrisbiografen har man inte märkt av problemet på samma sätt, enligt dess chef Torsten Annell, då den biografens repertoar lockar få tonåringar.
Det kan bli diskussioner med biljettrivarna, men det hör till ovanligheterna att det går till handgripligheter, åtminstone på Uppsalas biografer. Det har däremot hänt på biografer i Stockholm, i synnerhet när det varit frågan om så kallade tonårsskräckisar med femtonårsgräns. Enligt en biografvaktmästare på en Stockholmsbiograf som Nöjet talat med har det ibland känts så hotfullt att man valt att släppa in, trots att man tvekat vad gäller biobesökarens ålder.
Straffbart
— Vad få människor tycks känna till är att biografvaktmästaren som släpper in biobesökare som inte har åldern inne gör sig faktiskt skyldig till ett brott som kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse, säger Linus Westin.
På Statens biografbyrå är man medveten om att det finns problem med att se till att lagen efterföljs. Det är exempelvis inte lätt att kolla att biobesökaren verkligen går in i den sal den film visas som han eller hon köptbiljett till i de stora biopalatsen med flera salar.
Runt om i landet finns sexton kontrollörer, oftast anställda på länsstyrelserna, som kan göra stickprovskontroller på biografer. De kan också ta kontakt med bion då någon hört av sig till Statens biografbyrå med misstankar om att bion tagit in för unga. Detta för att diskutera vad man kan göra åt saken.
— Vad jag kan påminna mig har det inte hänt ens att något ärende nått domstol. Jag tror dock att lagstiftningen hjälper biografpersonalen att strama upp sina rutiner, säger Erik Wallander, som är biträdande direktör för Statens biografbyrå.
Video upp till den enskilde
— Vår verksamhet visar i alla fall vilken ståndpunkt samhället har tagit till filmerna. Visserligen har vi inte mycket att sätta emot när det gäller videouthyrning. Där får vi hoppas att våra åldersgränser fungerar som en hjälp till föräldrar när deras barn vill hyra filmer.
Jonas Wall har jobbat som filmcencor på Svenska biografbyrån i tolv år.
— Det enda vi har att gå på är lagtexten om "förråande våld", "kränkning"och "psykisk skada" när vi sätter åldersgränser på filmer, säger han.
— Vi har beteendevetenskaplig forskning att luta oss emot i våra resonemang. Exempelvis tittar vi på om filmerna utspelas i miljöer som unga lätt kan identifiera sig med. Då menar vi att risken är större att våldsamma filmer kan vålla psykisk skada.
— Men vi är egentligen en institution som är anpassad till en annan tid. Skulle marknaden själv ta hand om filmen skulle det nog gå lika bra som det gör med exempelvis utgivning av böcker. Man fråga sig varför riskerna anses större om våld och sex visas i rörliga bilder.
Vill man läsa mer om vilken åldersgräns vilka filmer fått går det bra på Statens biografbyrås hemsida eller i biografernas annonser.
UNT/fakta
Den svenska filmcensuren har funnits sedan 1911. Den är äldst i världen som statlig institution för förhandsgranskning av film som visas offentligt.
Statens biografbyrå förhandsgranskar all film som visas på biograf. Film/video skall inte godkännas för barn under 15 år om den kan bedömas vålla psykisk skada för barn i den aktuella åldersgruppen: och åldersgränserna är barntillåten, 7 år, 11 år och 15 år.
Barn under 7 år får i vuxens sällskap (person över 18 år) tillträde till filmer som är godkända från 7 år och barn från 7 år får i vuxens sällskap tillträde till filmer som är godkända från 11 år.
Källa: www.biografbyran.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!