– Vi har ringt, tjatat och väntat i månader. Hade vi inte fått tillståndet i tid och inte fått veta att polisen stänger av gatorna, hade vi blivit tvungna att använda trottoarerna, säger Warren Kunce, ordförande i RFSL som står bakom arrangemanget, Welcome Out.
På söndag är det dags för paraden.
– I fjol satsade vi överdrivet ambitiöst. Det blev en lite väl lång promenad från Ekeby till Stadsträdgården, i år har vi kortat ner sträckan, säger han och erinrar sig med glädje fjolårets parad.
– Ja, den blev underbar. När vi kom fram till trädgården var vi nog tusen personer.
I år är sträckningen från Vasaparken, via Sysslomansgatan, förbi Domkyrkan och Odinslund, Drottninggatan och V Ågatan till Stadsträdgården.
Men innan paraden – festivalens avslutning – finns många programpunkter. Nytt för i år är ett samarbete med Stadsbiblioteket på lördagen. Då blir det föreläsningar med internationella HBTQ-författare och kanadensiska webbkomikern, Sophie Labelle.
Flera filmvisningar står också på programmet: Högaktuella "Silvana - väck mig när ni vaknat" om artisten och feministen Silvana Imam, i år Oscarsbelönade "Moonlight" om en ung mans uppväxt och hur hans liv som gay i Miami utformar sig och "The pearl of Africa", om en 28-årig transgender kvinna från Uganda.
Lördagen avslutas med en stor fest. Det blir en även öppen scen för alla som vill uppträda, speciella programpunkter för barn, workshops med hantverk och samtalsgrupper.
– Ett intressant ämne att prata om är ords mening, ta till exempel transgender som betyder olika i olika änder och kulturella kontexter. Vi är så många nationaliteter att jag vet inte hur många det är, säger Warren Kunce.
På fredagen handlar mycket om HBTQ-personers rättigheter i Sverige och de arrangemangen vänder sig till nyanlända. Till exempel rätten att inte bli diskriminerad, asylrätt och hur man anmäler hatbrott eller sexuella övergrepp.
Festivalen är gratis för de som registrerar sig. Alla är välkomna att delta i paraden som privatpersoner, men inte som representant för föreningar eller partier.
– I fjol fanns de som avböjde paraden när de fick veta reglerna. Men vi vill ha fullt fokus på paradens budskap: att Uppsalaborna värderar olikheter, att de välkomnar och inkluderar alla människor.