Den nuvarande trenden med virtual reality börjar under sommaren 2012. Det amerikanska företaget Oculus VR lägger då upp en kampanj på sajten Kickstarter, där man ber om strax över 1,5 miljoner kronor för att finansiera en planerad virtual reality-konsol med namnet Oculus Rift. En månad senare har man samlat ihop nästan 16 miljoner kronor.
Nästa stora steg tar oss till mitten av mars i år. Under spelutvecklarmässan GDC i San Francisco visar Sony upp den första prototypen av Project Morpheus som ska användas tillsammans med Playstation 4 och dess tillhörande kamera. Bara någon vecka senare meddelar Facebook att man köper upp Ocolus Rift för 13 miljarder kronor.
För den som varit med ett tag är virtual reality som begrepp inte något nytt. I början av nittiotalet var de flesta övertygade om att tekniken var framtiden men efter några misslyckade försök, bland annat från Nintendo, blev det tyst. Enligt Palmer Lucky, grundare av Ocolus VR, handlar det helt enkelt om att det tidigare har varit för dyrt att utveckla tekniken.
– Det har funnits flera välgjorda virtual reality-system innan, men de har kostat tiotusentals dollar, och det är mycket mer än vad de flesta konsumenter har råd med. Att göra virtual reality kräver mer än bra hårdvara, men den senaste utvecklingen på området har gjort att det genomförbart, säger han till den amerikanska sajten Ign.
Hur nästa steg för virtual reality ser ut är svårt att säga. Oculus Rift har en lång lista över spel som ska vara kompatibla med konsolen men det rör sig främst om redan existerande titlar som ”Half-Life 2” och ”Team Fortress 2”. För tillfället är det ont om spel utvecklade exklusivt till formatet. Vilka titlar som kommer få stöd för Morpehus på Playstation 4 är oklart, då Sony ännu inte har börjat skicka ut enheten till utvecklare än. Något datum eller pris för de båda konsolerna finns heller inte.
Oklarheterna till trots är Palmer Lucky övertygad om att virtual reality går en ljus framtid till mötes. Han säger bland annat att de kommande fem åren kommer bli väldigt spännande för spelutvecklingen.
– Det viktigaste är att vi förbättrar mjukvaran. Än så länge har vi bara skrapat på ytan vad det gäller speldesign på virtual reality.