Nu ska orgeln visas upp

Nu skall Domkyrkans orgel visa vad den kan. Invigningen av orgeln söndag 8 februari och kyrkomusik därefter, 9-14 februari, innehåller både nyskriven och traditionell orgelmusik. Och en konsert där den gamla och den nya orgeln spelar samtidigt.

Uppsala domkyrkas nya orgel är inte bara stor med många och unika stämmor. Den är också bekväm och mångsidig och ett välkommet tillskott, säger Andrew Canning, biträdande domkyrkoorganist, som skall visa vad orgeln går för vid invigningskonserten söndag 8 februari.

Uppsala domkyrkas nya orgel är inte bara stor med många och unika stämmor. Den är också bekväm och mångsidig och ett välkommet tillskott, säger Andrew Canning, biträdande domkyrkoorganist, som skall visa vad orgeln går för vid invigningskonserten söndag 8 februari.

Foto:

Kultur och Nöje2009-02-03 10:08
Den nya orgeln i Uppsala domkyrka är en av de största i Sverige och dessutom ovanlig i sin storleksklass med sina två spelbord, det ena fast på orgelläktaren och det andra rörligt nere i kyrkan.
- Det här är en mångsidig orgel, ett modernt instrument som både kan spela den gamla musiken och den moderna och som siktar mot framtiden, säger orgelbyggaren själv, Francesco Ruffatti, som kommit från Padua i Italien för att se till att orgeln låter som den skall.
- Det är ju jag som har givit den dess röst, säger han till UNT.
Andrew Canning är en av Domkyrkans tre organister, engelsman utbildad vid Royal Academy of Music i London, Uppsalaorganist sedan 1996.
- Den här orgeln har klanger och stämmor som inte finns i andra instrument i Sverige. Man får resa till USA för att hitta motsvarigheter, säger han.

Han har just givit en lunchkonsert för konfererande kyrkomusiker, som har fått höra orgeln prestera från det allra sprödaste mest genomskinliga tonspråk till något som skulle kunna jämföras med ljudet av en helikopter frisläppt i Dômen.
Något liknande får besökarna uppleva under invigningskonserten nu på söndag, också då med Canning vid det rörliga spelbordet i kyrkans korsmitt. Ljuv musik, medryckande musik, rolig och överraskande musik - inte minst holländaren Ad Vammes verk Vallée des danses från 2008. Där kan man spåra såväl ansatser till klassiska koralslingor som influenser från pop och rock.
- Vi har blivit imponerade av intonationen, alltså hur väl stämmorna är anpassade dels till kyrkorummet, dels till varandra. Orgeln fyller kyrkan förvånansvärt bra, säger domkyrkoorganist Olle Johansson.

En orgelduell, eller kanske snarare orgelduett, bjuder han och Andrew Canning på tisdag lunch. Då skall Åkermanorgeln från 1871 möta den nya Ruffattiorgeln i ett stycke av den blinde franske organisten Jean Langlais.
- Det är ett av de få stycken som finns för två orglar, naturligt nog eftersom väldig få kyrkor har två stora orglar, säger Olle Johansson och Andrew Canning.
Tv å orglar på en gång, klarar besökarnas öron det?
- Det blir inte dubbelt så starkt som med en orgel. Fysiken fungerar inte så, lugnar Andrew Canning.

Kyrkomusikveckan är både orgelvecka och körvecka. Domkyrkans sex körer plus korister från flera andra körer medverkar och samverkar i olika konstellationer. I tisdagens konsert ingår bland annat ett verk för sex körer av Orazio Benevoli.
Den som lyssnar till alla veckans konserter, får höra orgeln klinga tillsammans inte bara med kör, utan också med brass och barockensemble.
Milke Falck är, liksom Andrew Canning, biträdande domkyrkoorganist:
- Med den nya orgeln, tillsammans med liturgin och körerna, kommer musiken i fokus på ett nytt sätt. Orgeln går lätt att kombinera med stora vokalgrupper och med brass. Den är dessutom väldigt bekväm att spela på. Och man kan spela in sig själv inför en konsert - och sedan gå ut i kyrkan och lyssna på hur det låter när man spelar, säger Milke Falck.

De tre domkyrkoorganisterna samarbetar med domkyrkoförsamlingens övriga organister och körledare under kyrkomusikveckan, som avslutas lördag 14 februari med en orgel-och körkonsert. Bland annat framförs Verdis Te Deum, transkriberat från verk för symfoniorkester till orgelverk av Olle Johansson.
8 februari invigs den nya orgeln i Uppsala domkyrka. 9-12 februari pågår den nordeuropeiska katedralkonferensen NECC i Uppsala. 8-14 februari hålls kyrkomusikvecka i Domkyrkan med konserter varje dag. För kyrkomusikveckans kalender gå in på www.uppsaladomkyrka.se och gå vidare till rubriken "Domkyrkomusiken" i spalten till vänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!