Göran Sterner, kulturreporter:
”Sjung ditt liv: alla låtar och en massa bilder” av och om Håkan Hellström. Här finns alla hans låttexter plus bilder från både konserter och vardagsliv i Göteborg. Hellströms texter är på många sätt unika samtidigt som han gärna lånar och översätter formuleringar från andra artister.
”Mikael Persbrandt – så som jag minns det”. Skådespelaren berättar om sitt stormiga liv för författaren Carl-Johan Wallgren. Som titeln anger är det kanske inte hela sanningen som kommer fram utan snarare det som Persbrandt minns eller vill minnas.
”Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer. Den handlar om kvinnan som med rätta kallas Sveriges första undersökande reporter och som wallraffade långt innan Günther Wallraff gav namn åt begreppet.
Johanna Åberg, kulturchef:
”Gruppen” av Mary McCarthy. Åtta kvinnor ur den övre medelklassen lämnar universitetet för en framtid i 1930-talets New York. En myllrande rik – och vågad – roman där yrkesambitioner krockar med äktenskapet och frihetslust krockar med traditionens bojor.
”Aednan” av Linnea Axelsson. Förra årets skönlitterära Augustprisvinnare är ett diktepos om samisk historia, sett ur en familjs perspektiv. Suggestivt och lättillgängligt, också för den som inte brukar läsa poesi.
”Gräns” av John Ajvide Lindqvist. Ingen har väl undgått filmen ”Gräns” ... Nu finns chansen att hugga novellsamlingen, där novellen som filmen är baserad på ingår, för reapris.
Susanne Sigroth-Lambe, kulturreporter:
”Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint” av Anna Laestadius Larsson. En romanfantasi, men en välgrundad och fascinerande sådan om en doldis ur svenska konsthistorien. Hilma af Klint var verksam vid förförra sekelskiftet och valde en konstnärlig väg kantad av mysticism. Hon skapade verk som var långt före sin tid.
”1793” av Niklas Natt och Dag. Ett riktigt ruggigt och skitigt mordmysterium som utspelas mitt under svenskt 1700-tal. Miljöskildringarna är allt annat än tjusiga, samhällskritiken pyr i gyttjan på Stockholms bakgator och handlingen kan bäst beskrivas som skräckgotisk. Minst sagt en annorlunda thriller.
”Örnis bilar” av Carl Johan De Geer och Jan Lööf. Hemma hos oss har vi slitit ut minst två exemplar av denna bilderboksklassiker om att få hjälpa till och ta ansvar i lekform. Örni, i hängselbyxor och keps, får rycka in och hjälpa både brandkåren och bilverkstan med sina leksaksbilar. Det är väl bara att köpa upp ett lager till kommande generationer barn.