Bjällror, tomten, Jesusbarnet och längtan efter julfrid. Kanske Rudolf och en och annan slädtur i snön. Under december månad omges vi av traditionella toner vart vi än vänder oss. Kring julmusiken samlas dansbandssångare och hårdrockare, indiepopstjärnor och schlagerdivor som vill göra just sin version av den älskade jullåten. De verkar ha funnits för alltid, med var kommer egentligen våra favoritjulsånger ifrån?
Gläns över sjö och strand
Den ursprungliga texten till Gläns över sjö och strand är en dikt skriven av Viktor Rydberg som ingår i romanen Vapensmeden från 1891. Men det var med Alice Tegnérs tonsättning från 1883 som den blev verkligt känd ute i stugorna. Hon ändrade för övrigt delar av texten och ska ha varit mycket nervös när den första gången skulle spelas upp för Viktor Rydberg själv. När hon frågade om han tagit illa upp av ändringen ska han ha svarat: "Kära fru Tegnér, ändra hur mycket ni vill. Nu förstår jag att en dikt aldrig blir folkets egendom, förrän den sjunges."
Stilla natt
Stilla natt är från början en dikt skriven på tyska av den österrikiske prästen Joesf Mohr år 1816 och tonsattes av Franz Xaver Gruber. Det finns flera historier och myter om sången. En är hämtad från första världskriget, julafton 1914. Ett brittiskt förband hörde en melodi bortifrån tyskarnas sida. När de tittade upp ur skyttegraven såg de tända ljus och hörde tonerna av Stilla natt. I stället för att skjuta mot sina fiender svarade man med den brittiska versionen av sången. Det hela slutade med att bägge sidor gick upp ur skyttegravarna och önskade varandra god jul och förhoppningar om fred, mitt ute i ingenmansland.
Silent night är också titeln på boken som handlar om händelsen, skriven av historikern Stanley Weintraub.
White Christmas
White Christmas är starkt förknippad med Bing Crosby som var först med att spela in den 1942, men låten skrevs av Irving Berlin. Bing Crosby sjöng den i musikalfilmen Holiday Inn tillsammans med Marjorie Reynolds, som dubbades av Martha Mears. Själv ska Bing Crosby ha varit väldigt ödmjuk om sin sånginsats och sagt att "en kaja med gomspalt kunde ha sjungit den".
Efter andra världskriget var White Christmas den mest säljande singeln någonsin och populariteten har hållit i sig. Den är den jullåt som spelats in absolut flest gånger, runt 500 har man räknat till.
O helga natt
O helga natt är en från början franskspråkig kristen julsång och skrevs av kompositören Adolphe Adam 1847. Just därför brukar den på svenska kallas Adams julsång. Den svenska texten är skriven av Augustin Kock och har blivit en julklassiker. Den sjungs inte så ofta vare sig som församlingssång eller i skolorna eftersom den inte är särskilt lättsjungen med starka toner i det höga registret. I stället har den blivit bravadnummer för våra största sångare, som Jussi Björling, Tommy Körberg och Carola.
Den engelska versionen, O holy night, blev 1906 den andra låten som någonsin spelades i radio.
Jingle Bells
Sången som blivit en av de mest typiska för julen skrevs egentligen till Thanksgiving. Det var James Lord Pierpont som skrev den hösten 1857, då med titeln One horse open sleigh. Anledningen till bjällrorna sången handlar om var inte att skapa julstämning. I dåtidens New England var det nämligen vanligt att sätta bjällror på slädekipaget för att undvika krockar och olyckor, eftersom hästarnas hovtramp i den mjuka snön knappt hördes.
Jingle Bells, som handlar om en slädfärd, har sedan blivit en julsång och trots att det aldrig nämns, tänker sig många människor att släden är på väg till eller från julottan.