Nej till höghus i city
Uppsalas kulturnämnd säger nej till ett nio våningar högt bostadshus i hörnet Svartbäcksgatan-Klostergatan. Nämnden efterlyser en stadsbildsanalys med en principdiskussion om stadskärnans siktlinjer.
Collage: Aros Arkitekter
Foto:
Frågan fick inget svar, men hölls aktuell, när kulturnämnden sammanträdde på torsdagen. Nämndens remissyttrande, över förslaget att bygga ett nio våningar högt kontors-och bostadshus i låghusmiljön vid Klostertorget, blev nämligen ett nej.
- Vi avstyrker detaljplanen. Det är mycket ovanligt att vi gör så. Men ett sådant här förslag kan inte behandlas som ett enskilt ärende, säger kulturnämndens ordförande Jan-Erik Wikström (fp).
Nu vill han att stadsbilden i Uppsala skall analyseras inför detta och tänkbara kommande förslag om höghusbyggen i och kring city.
- När det gäller Polishuset och Musikens hus har man tagit hänsyn till siktlinjerna och silhuetten. Det måste man göra vid alla höghusbyggen, säger han.
En stadsbildsanalys kan leda fram till en principplan för var man får bygga högt, hur högt och på vilket sätt höga byggnader skall utformas för att inte skymma viktiga vyer.
- Kulturnämndens remissvar är ett av flera. Nu får vi se hur byggnadsnämnden väger samman yttrandena, säger Jan-Erik Wikström.
Nej till högt hus i Kåbo
Även när det gällde detaljplanen för kvarteret Blomman i Kåbo avstyrker kulturnämnden. Här gäller det en tomt i hörnet Villavägen-Thunbergsvägen, där det i dag finns två villor från 1880-talet. En av dem, "Lyckan" med flygelbyggnad, föreslås rivas och ersättas av en mangårdsbyggnad med två flyglar. Mot detta har kulturnämnden ingenting att erinra. Däremot innebär förslaget också att ett fyra våningar högt flerfamiljshus uppförs utmed Thunbergsvägen, och där protesterar kulturnämnden i sitt remissyttrande.
- Den byggnaden är för hög och avviker från bebyggelsen omkring. Det är viktigt att bevara områdets villa-och parkkaraktär, säger Jan-Erik Wikström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!