Nedräkningen börjar för kulturstiftelse

Nedräkningen har börjat för stiftelsen Framtidens kultur. 2008 är sista året landets kulturutövare har chansen att söka pengar. 50 miljoner finns det att konkurrera om. Ansökningstiden går ut redan sista februari.

50 miljoner kronor har Framtidens kultur, med säte i Uppsala, kvar att dela ut till landets kulturaktörer. Ansökningstiden går ut sista februari, säger stiftelsens vd Jonas Anderson.

50 miljoner kronor har Framtidens kultur, med säte i Uppsala, kvar att dela ut till landets kulturaktörer. Ansökningstiden går ut sista februari, säger stiftelsens vd Jonas Anderson.

Foto: LINDA FORSELL

Kultur och Nöje2007-12-20 00:01
Framtidens kultur har sitt kontor i Gluntenområdet i Uppsala. Därifrån har 750 miljoner kronor delats ut till enskilda kulturutövare, fria grupper och etablerade institutioner i Sverige sedan stiftelsen startade sitt arbete 1994.
Men snart är skattkistan tömd på sin sista sekin. Stiftelsens uppdrag har hela tiden varit tidsbestämt: från början till tio år, men sedan till femton, eftersom fonderna gav så god avkastning att pengarna en tid växte snabbare än de gavs ut. Nu går verksamheten till slut in i sitt sista penningutdelande år. Därefter återstår tre avvecklings-och utvärderingsår.
- Efter oss blir det ett ekonomiskt tomrum, konstaterar stiftelsens vd Jonas Anderson.

Men han sörjer inte över att uppdraget snart är slutfört.
- Jag skulle inte vilja att vi fick mer pengar nu. Det vore det sämsta som kunde hända. Vi skulle bli institutionaliserade. Däremot hoppas jag att något nytt tillskapas för en tioårsperiod, när vi har lagt ned.
Med "något nytt" avser han ett forum med samma möjligheter att fritt dela ut pengar till kulturaktörer i landet, som Framtidens kultur har haft i sitt uppdrag.
- Vi har varit oberoende och har inte behövt snegla åt något håll. Varje projekt som sökt pengar, har bedömts i sitt aktuella sammanhang. Vår organisation har med avsikt varit utan minne. Det har inte spelat någon roll om man har fått bidrag tidigare. Därför har något projekt kunnat få pengar flera gånger, medan andra inte har fått alls, säger han.

Stiftelsens administration består bara av en handfull personer med Jonas Anderson i spetsen. Men för att kunna hantera ansökningar från alla tänkbara kulturområden, har man skapat en granskningsgrupp med sakkunniga från olika specialområden. De sakkunniga har bytts ut efterhand.
- De har fått sitta högst två år i granskningsgruppen, säger Jonas Anderson.
Alla ansökningar, som har kunnat komma i fråga för bidrag, har också remitterats till kulturrådet, konstnärsnämnden och liknande organisationer. Men i slutänden har besluten om vilka som får stöd och hur mycket de får, tagits av stiftelsen.
Jonas Anderson betonar stiftelsens oberoende och stora frihet.
- Vi har kunnat ge bidrag till enskilda personer likaväl som till grupper eller fasta institutioner. Det kan inte till exempel kulturrådet.

I Uppland har bland andra författaren Ola Larsmo fått bidrag för sina diskussioner om Bollhusmötet i Uppsala. Uppsala Stadsteater har fått bidrag för teaterchef Linus Tunströms förnyelseprogram. Su-En Butoh Company har fått bidrag liksom Uppsala Dansakademi i samarbete med breakdansgruppen Grounded. Konserthuset fick stöd för höstens Sacred music festival. I Alunda stödde Framtidens kultur ett projekt där skolungdomar fick vara med och formge och utsmycka busskurer.
- Det här är världens roligaste jobb. Ingen dag blir som jag har planerat. Det händer alltid något nytt och jag träffar oerhört intressanta människor, säger Jonas Anderson, som inte har en aning om vad han ska ägna sig åt när stiftelsens verksamhet är helt avvecklad år 2012.
- Det är så långt fram i tiden.
Just nu har han fullt upp, inte bara med Framtidens kultur, utan också med den av regeringen tillsatta kulturutredningen, där han är en av fem utredare.
-Vi intervjuar till och med februari kulturens företrädare runt om i landet för att samla in fakta om hur kulturbidrag ges och används i dag. Sedan skall vi föra ut det vi funnit på något sätt, kanske via medier eller i form av hearings. Vi jobbar hela tiden öppet, transparent, och är väldigt lyhörda för det som diskuteras, säger Jonas Anderson.
Vad utredningen slutligen kommer fram till, skall den redovisa till regeringen vid slutet av 2008.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths syfte med utredningen är att ta reda på om statens tio kulturmiljarder kan fördelas på annat sätt än i dag, när merparten är öronmärkta bidrag till fasta institutioners lokaler och personalkostnader.
Framtidens kulturs 15-åriga verksamhet kommer att finnas med som en punkt i kulturutredningens redovisning.
- En liten punkt, säger Jonas Anderson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!