Afrobeats, reggae, dancehall och tropical beats är byggstenarna i UKK:s nationaldagsfirande torsdag 6 juni.
Musikfesten drar i gång redan vid 14 på uteserveringen. Senare på kvällen är det restaurangen som gäller, där scenen fylls av ännu fler dj:s och artister. Bland dem finns DJ Mike Yangstar och Julia Mraz, Moncho (båda från Uppsala) samt C-Joe och Chelsea Muco (kända från bland annat Melodifestivalen).
– Vi vill vara ett urbant och modernt komplement till det mer traditionella firandet på Disagården och i Parksnäckan, säger Yared Tekeste.
Han är mest känd som general för Uppsala reggaefestival, men är sedan en tid också medlem i UKK:s kreativa råd.
Att UKK i år satsar på ett lite annorlunda nationaldagsfirande var från början vd Henrik Lillsjös uppslag, säger Yared Tekeste.
– Han sprudlar av schysta idéer och vi har kokat ihop det här tillsammans.
Yared Tekeste ser upplägget som en konsekvens av nya strömningar inom UKK. Enligt honom är konserthuset i dag mer inkluderande än tidigare, vilket ger avtryck i programutbudet, inte minst om man tittar på sommarens kalendarium.
– Jag påstår inte att det var exkluderande förut, men det är ingen tvekan om att det skett en förflyttning sedan Henrik Lillsjö kom. Ta bara samarbetet med kulturorganisationen Selam, som gör att UKK nu kan ta hit stora artister från andra musiktraditioner och världsdelar, säger han.
Yared Tekeste exemplifierar med UKK:s bokningar av Polarprisvinnarna Angelique Kidjo i fjol och Youssou N'Dour i augusti.
– Jag bokade båda två till Rackispuben i början av 1990-talet. Då handlade det om en liten scen med plats för 200 personer. Nu fyller de vårt konserthus. Det säger något om Uppsalas utveckling som kulturstad.
När UKK presenterade upplägget för nationaldagsfesten grymtades det en del om "osvenskt" i kommentarsfälten på sociala medier.
– Det var väntat och inte så mycket att bry sig om. Vad som är svenskt eller osvenskt kan diskuteras, men jag tror att vårt firande ger en sann bild av hur Sverige ser ut i dag, säger Yared Tekeste.
Tekeste anser att Uppsala nog behöver höja blicken om siktet är inställt på att bli Europeisk kulturhuvudstad. Det måste finnas plats för både tradition och förnyelse, är hans budskap.