UKK skippar folkdans, nationalsång och fanborg

På UKK firas nationaldagen utan flaggor, folkdräkter och högtidstal. I stället väntar ett tolv timmar långt musikparty med samtida svenska artister och dj:s. "Vi vill komplettera det traditionella firandet", säger Yared Tekeste, som satt ihop programmet.

Yared Tekeste är huvudarkitekten bakom nationaldagsfirandet på UKK på torsdag 6 juni.

Yared Tekeste är huvudarkitekten bakom nationaldagsfirandet på UKK på torsdag 6 juni.

Foto: Adam Wrafter

Kultur och Nöje2024-06-05 16:30

Afrobeats, reggae, dancehall och tropical beats är byggstenarna i UKK:s nationaldagsfirande torsdag 6 juni. 

Musikfesten drar i gång redan vid 14 på uteserveringen. Senare på kvällen är det restaurangen som gäller, där scenen fylls av ännu fler dj:s och artister. Bland dem finns DJ Mike Yangstar och Julia Mraz, Moncho (båda från Uppsala) samt C-Joe och Chelsea Muco (kända från bland annat Melodifestivalen).

undefined
Chelsea Muco kom som sjuåring från Burundi till Sverige. Tidigare i år medverkade hon i Melodifestivalen. På nationaldagen uppträder hon på UKK.

– Vi vill vara ett urbant och modernt komplement till det mer traditionella firandet på Disagården och i Parksnäckan, säger Yared Tekeste.

Han är mest känd som general för Uppsala reggaefestival, men är sedan en tid också medlem i UKK:s kreativa råd. 

Att UKK i år satsar på ett lite annorlunda nationaldagsfirande var från början vd Henrik Lillsjös uppslag, säger Yared Tekeste.

– Han sprudlar av schysta idéer och vi har kokat ihop det här tillsammans.

undefined
Uppsalaartisten Julia Mraz kommer till maratonfesten på UKK på nationaldagen.

Yared Tekeste ser upplägget som en konsekvens av nya strömningar inom UKK. Enligt honom är konserthuset i dag mer inkluderande än tidigare, vilket ger avtryck i programutbudet, inte minst om man tittar på sommarens kalendarium.

– Jag påstår inte att det var exkluderande förut, men det är ingen tvekan om att det skett en förflyttning sedan Henrik Lillsjö kom. Ta bara samarbetet med kulturorganisationen Selam, som gör att UKK nu kan ta hit stora artister från andra musiktraditioner och världsdelar, säger han.

Yared Tekeste exemplifierar med UKK:s bokningar av Polarprisvinnarna Angelique Kidjo i fjol och Youssou N'Dour i augusti.

– Jag bokade båda två till Rackispuben i början av 1990-talet. Då handlade det om en liten scen med plats för 200 personer. Nu fyller de vårt konserthus. Det säger något om Uppsalas utveckling som kulturstad.

undefined
Charles "C-Joe" Koroma växte upp i Gävle och var tidigare i år en av deltagarna i Melodifestivalen.

När UKK presenterade upplägget för nationaldagsfesten grymtades det en del om "osvenskt" i kommentarsfälten på sociala medier.

– Det var väntat och inte så mycket att bry sig om. Vad som är svenskt eller osvenskt kan diskuteras, men jag tror att vårt firande ger en sann bild av hur Sverige ser ut i dag, säger Yared Tekeste. 

Tekeste anser att Uppsala nog behöver höja blicken om siktet är inställt på att bli Europeisk kulturhuvudstad. Det måste finnas plats för både tradition och förnyelse, är hans budskap.

Fler firanden 6 juni

Parksnäckan: Musik och underhållning med bland andra Moncho, Ako och Johan Ståhl. Tal av kommunfullmäktiges ordförande Klas-Herman Lundgren (S) och kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP). Landshövding Stefan Attefall medverkar. Fanborgen består av scouter från Wasakåren. Firandet avslutas med att publik och medverkande sjunger nationalsången. Arrangör: Uppsala kommun, klockan 13.30–14.30.

Disagården: Flagghissning, tal av Carl-Gustav Severin, musik av dragspelsklubben Uppdraget och folkdansuppvisning av kulturföreningen Fyrisgillet. Aktiviteter för barn. Arrangör: Gamla Uppsala hembygdsförening/Upplandsmuseet, klockan 12.00–15.00.

Salsta slott: Niclas Malmberg framför egen, nyskriven musik "Keys to my heart" tillsammans med cellisten Hanna Bendz. Friluftsgudstjänst i slottsparken plus att utställningen "De dolda på Salsta slott" kan ses. Arrangör: Salsta slott, klockan 11–16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!