Nätet nödvändigt för jazzen
- Vi jazzmusiker är dåliga på att marknadsföra oss, säger Uppsalasaxofonisten John Högman.Men nu skall en gratis utbildningsdag på Musikhögskolan i Stockholm lära jazzens lirare att göra sig hörda i mediebruset.
Uppsalasaxofonisten John Högman är en av dem som arrangerar fortbildning för yrkesverksamma musiker på Musikhögskolan.
Foto: Pelle Johansson
- Vi jazzmusiker har alltid varit inriktade på att jobba som frilansmusiker. Äldre musiker har varit tveksamma till att göra reklam för sig. Men när man sätter upp egna projekt måste man marknadsföra sig, få i gång sitt namn. På Musikhögskolan ingår marknadsföring i utbildningen redan i årskurs ett. Och studenterna frågar numera hela tiden efter mer, säger Ola Bengtsson, prefekt vid institutionen för Jazz på Musikhögskolan.
Tillsammans med föreningen Mer jazz i Sverige, Föreningen Sveriges jazzmusiker, Svenska jazzriksförbundet, Musikalliansen och Rikskonserter bjuder Musikhögskolan 8 januari landets jazzmusiker på en heldag i marknadsföringens tecken.
Där ska yngre jazzmusiker lära äldre - och andra som behöver det - hur man lägger upp en internetsida med pressfoto och klingande visitkort, alltså musikspår, och flera föreläsare skall berätta om hur man sköter marknadsföring och administration parallellt med spelandet.
- Myspace och Facebook har blivit oerhört viktiga. Det man inte hittar där "finns" inte. Jag tittar alltid på nätet när jag söker nya artister och ny musik, säger Lena Åberg Frisk, Uppsalabo och vd för jazzklubben Fasching i Stockholm.
- I musikerrollen ingår att veta hur man säljer sig, hur man pratar med arrangörer och media och hur man för sig på scenen. Vi är många som borde hjälpa musikerna med det här. Musikerna är specialister på sin musik, inte på marknadsföring, säger hon och tycker att marknadsföringsdagen på Musikhögskolan är en bra början.
John Högman, också Uppsalabo, är jazzsaxofonist och medlem i nätverket Mer jazz i Sverige, är dessutom medarrangör av marknadsföringsdagen.
- Jag är själv dålig på det här. Är hyfsat bra på att spela och komponera, men usel på försäljningsbiten, säger han.
John Högman tycker att det är svårt för jazzmusiker att få genomslag för sina pressmeddelanden och bilder i mediebruset. Konkurrensen från andra musik- och konstformer är stor. Och jazzens publik kanske för liten.
- Ute i Europa är det agenter som sköter marknadsföringen, jobben går genom dem, säger han.
I Stockholm finns ett vitalt jazzliv kring klubben Fashing. I Uppsala finns också levande jazz med en jazzklubb och med krogarna Katalin och 19 som huvudscener, men också med fotfäste på bland annat Ekokaféet. Jazz ingår också i musikutbudet i Konserthuset.
Men Uppsalas jazzlyssnare är en lat publik, som oftare borde ge sig ut till jazzscenerna och möta levande jazzmusik och inte sitta hemma och spisa, tycker John Högman.
- Det har hänt att Katalin har haft världsartister, som lockat en publik på tolv personer i Uppsala, men dragit fullsatta hus på Fashing i Stockholm, säger han.
Ola Bengtsson hoppas att intresset bland jazzmusikerna skall bli så stort, att man får anledning att fortsätta med den gratis fortbildning för yrkesverksamma jazzmusiker, som marknadsföringsdagen är.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!