När tv skapar habegär

Produktplacering eller inte. En del saker vi ser på tv skapar habegär oavsett. Det kan gälla allt från Mat-Leilas rosa slickepott till trendiga tatueringar eller Martin Timells multislip.

Foto:

Kultur och Nöje2008-11-22 10:00
Med en latte i näven och en chihuahua i väskan blir vi lika coola som stjärnorna. Om det faktiskt är produktplaceringen som påverkat oss är svårt att avgöra, säger medieforskarna.
Vissa grejer på tv blir vi imponerade av utan att de var tänkta att vara kommersiella. UNT:s Viktoria Hårdstedt trillade dit ordentligt för åtta år sedan och köpte, som ett första steg i journalistkarriären, samma dator som glimtade förbi Sex and the City.

Plötsligt hade jag köpt en iBook ClamShell, en bärbar dator i mjuka former, utan att fatta hur det gått till. Den var för dyr, men priset var värt det jag ville uppnå. För nu kände jag mig framgångsrik oavsett om jag skrev något vettigt eller inte. Det var år 2000 och datorn hade dykt upp i såväl tv-serierna Sex and the City och Gilmore Girls som i filmen Coyote Ugly. Jag kunde inte motstå.
- Att skaffa sig en pryl man sett på tv är en form av magiskt rollspel där man kan bli hur hipp som helst. Det hade inte behövt vara på tv du såg datorn. Kanske hade du skaffat den om en kompis som du beundrade hade en likadan, säger Margareta Rönnberg, medieforskare.

Hon är övertygad om att anledningen till att man begär stjärnornas grejer handlar om dålig självkänsla. Och att man påverkas lättare i ungdomsåren när man har en osäkrare identitet.
Det var Ally McBeal som visade oss hur storstadschic man kunde se ut med en latte i handen när man var på språng. Och med solglasögonen från Matrix blev vi alla lika coola som Keanu Reeves och Carrie-Anne Moss.
- För att inte tala om plattången som blev i ropet efter Jennifer Anistons frisyr i Vänner. Det kan man likna vid Mary Pickfords världsberömda lockar under 1910-talet. Det vara samma hajp kring idealbilden av henne då som det senare blev kring Jennifer Anistons frisyr, säger Therése Andersson, filmvetare, som skrivit avhandlingen Beauty Box om filmstjärnor, mode och kosmetik.

På Åhléns i Uppsala har man inte några tydliga minnen av att plattänger såldes särskilt bra på grund av Jennifer Aniston.
- Men härom dagen frågade en tjej efter samma nyans på hårfärgen som Ashley Simpson har, säger Åsa Olsson, säljare på Åhléns.
Göran Bolin, medieforskare på Södertörns högskola, säger att så länge det funnits filmstjärnor har vi härmat dem.

I dag är det vanligt med produktplaceringar. Företag sponsrar tv- och filmbolag med sina produkter för att de ska synas i rutan. Apple samarbetade till exempel med Sex and the City. Det var omöjligt att missa logotypen med äpplet när huvudrollen fällde upp datorn till sin bärbara dator.
- Produktplaceringar har blivit ett smart alternativ till vanlig reklam som ofta upplevs som påträngande. Bondfilmerna är ju pepprade med varor som vi förväntas köpa. Produktplaceringarna planeras ofta redan på manus- och budgetstadiet, säger Göran Bolin.
Men det är svårt att veta vad som kommer att slår igenom. Produkten ska ligga i tiden. Ibland misslyckas företaget och produkten går publiken förbi.
Det är nästan omöjligt att visa en människa på tv i dag utan att personen är omgiven av olika prylar, säger Margareta Rönnberg. Så vad som är produktplacering och inte kan vara svårt att veta. Ibland sprider sig trender utan att det fanns någon kommersiell tanke bakom. Hur många flickor döptes inte till Wilma efter tv-serien Skärgårdsdoktorn? Och hur många chihuahuor har inte sålts efter att Paris Hiltons hund Tinkerbell slog igenom i dokusåpan Simple life?
- De unga tjejerna som skaffade hundarna har fått ändrade levnadsförhållanden nu. De kanske fått ett jobb eller flyttat utomlands. Många av hundarna säljs nu i andra hand på Blocket, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

På Number 13 Tatoo i Uppsala ser man tydliga trender från tv-världen.
- Program som Miami Ink har påverkat på så sätt att man tror att det är så enkelt att göra en tatuering, att man bara kommer in och efter en kvart är det klart. Just nu är det inne att tatuera stjärnor, säger Christer Persson.
I dokusåpan om Tila Tequilas vidlyftiga liv tatuerade en av deltagarna nyligen in en stjärna bakom örat.

Matlagnings- och byggprogram har stor genomslagskraft och på Duka har man haft svårt att få tag på de färggranna slickepottarna från Leila bakar.
- Vi har röda, svarta och blå, men kunderna vill ha rosa. Jag har förstått att Leila handlar det mesta i England, säger Margareta Thorell, butikschef i butiken på Stora Torget.
På Beijers är kunderna ofta inspirerade av byggprogrammen på tv.
- Vad de frågar efter? Ja, det är väl det som Martin gjorde senast. Martin Timell alltså. Multislipen som han använde sålde bra, säger Erik Ljungmark på Beijer Byggmaterial i Uppsala.

Trendiga prylar är ju som vi alla vet inte lika läckra efter ett tag. Min indigoblå iBook har hamnat i en låda, trög och tung som den är nu för tiden, men så coola artiklar som jag skrev på den har jag aldrig lyckats återskapa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!