När bilderna är språket

Nyanlända ungdomar är målgruppen i Bror Hjorths Hus projekt Ankomsten. Eleverna har både fått se och skapa egna bilder som nu ska ställas ut på Stadsbiblioteket.

Javid Sina, Egle Urbonavicinte, Dagnija Rudzite och Majid Diab lyssnar medan museilektor Maria Malmberg-Wallin berättar om illustratören Shaun Tans originalbilder.

Javid Sina, Egle Urbonavicinte, Dagnija Rudzite och Majid Diab lyssnar medan museilektor Maria Malmberg-Wallin berättar om illustratören Shaun Tans originalbilder.

Foto: Pär Fredin

Kultur och Nöje2014-05-31 08:01

– Det var någon som undrade var vi är någonstans? Vi är på Bror Hjorths Hus och nu ska vi titta på Shaun Tans konst, säger museilektor Maria Malmberg Wallin till den grupp ungdomar från Rosendalsgymnasiet som sitter framför henne.

Att det är fredsår i Uppsala märks vid olika tidpunkter och på olika håll runt om i staden. Ett sådant ställe är Bror Hjorths Hus där man just nu arbetar med ett pedagogiskt projekt kallat Ankomsten. Projektet är döpt efter illustratören Shaun Tans bok med samma namn och riktar sig till eleverna i fyra skolors språkintroduktionsklasser. Ungdomarna är i åldrarna 16-20 år och har nyligen anlänt till Sverige och någon av skolorna CIS (Centrum för introduktion i skolan), Lundellska skolan, Bolandgymnasiet eller Rosendalsgymnasiet.

– ”Ankomsten” är berättad helt utan ord och är en surrealistisk berättelse om en mans resa till ett nytt land. Jag kände att den här boken är precis rätt att jobba med för elever som upplevt samma sak, berättar Maria Malmberg Wallin.

Åtta olika klasser från de fyra skolorna har fått besök av Bror Hjorths Hus museipersonal som visat bilder av Shaun Tan, bilder som även syns i museets pågående utställning. Tillsammans har de sedan diskuterat motiven och vad som händer med mannen som kommit till ett främmande land.

– Alla elever håller på och lär sig svenska och har kommit olika långt, så vi har skalat ner språket och fokuserat på bilderna. Det har varit väldigt fina möten, säger Maria Malmberg Wallin.

Klassen hon har framför sig har hon träffat en gång förut då de även fick måla själva: en bild av en sak från sitt gamla land och en annan av något från Sverige. De sammanlagt 200 bilderna kommer sedan att ställas ut på Stadsbiblioteket från och med onsdag, 4 juni.

– Att teckna och berätta i bild är något vi tar för givet här för att vi har gjort det sedan barnsben, men för alla är det inte så självklart. Även om eleverna har varit den huvudsakliga målgruppen för det här projektet så vill vi att utställningen ska vara angelägen för alla, säger Maria Malmberg Wallin.

Att Shaun Tans illustrationer är något som berör märks på ungdomarna från Rosendalsgymnasiet som Maria Malmberg Wallin visar runt på museet. Frågor som ”Vad gör de på bilden?” får de själva diskutera fram svaret på och omdömen som ”Jättebra”, ”Mycket detaljer” och ”Fett!” regnar tätt. Rundvisningen avslutas med filmvisning innan eleverna själva får skapa fler bilder och att bekanta sig med museet är även en av poängerna med projektet.

– Tanken är att de ska lära känna Bror Hjorths Hus som museum och en plats som man är välkommen till, säger Maria Malmberg Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!