När 86-åringen spelar vinner alla
SPELKRÖNIKA. Michael Gill ligger sömnlös för att grannarna gör våld på Beatlesklassiker med Rock Band - och tänker på hur mäktigt det är att spelandet blivit så utbrett.
Eldre, de over 66, er den gruppen som øker mest i nettbankene. En äldre kvinna sitter framför en bärbar dator. NORGE / SCANPIX / kod 20520
Foto: Roald, Berit
Det går inte längre att definiera tv-spelaren som den klassiska nidbilden - en ung, finnig pojke med lättare socialt handikapp. För alla spelar ju. När jag ligger sömnlös i sängen och tyst svär över hur grannarna gör våld på Beatles-klassiker i Rock Band kan jag samtidigt inte låta bli att reflektera över hur mäktigt det faktiskt är att spelandet blivit så utbrett. Den universitetsstuderande 20-någonting-tjejen som håller sig i form med träningsspel istället för att lägga dyra pengar på gymkort. Den äldre kvinnan som övar golfsvingen i vardagsrummet. Föräldragänget som bytt Trivial Pursuit mot sällskapsspel på tv-spelskonsolen. Det går inte många dagar utan att man stöter på någon som testar fördomen om vad en "spelare" egentligen är.
Men vad betyder det för spelkulturen, när farmor och farfar flyttar in i vardagsrummet och börjar konkurrera om handkontrollen? Många inbitna spelare har uttryck sin rädsla över att spelen ska förändras, likriktas till att bli för lättsamma och enkelspåriga. Men att målgruppen breddas innebär ju snarare att spelmediet också kommer att behöva växa på bredden. Fler smaker kräver fler uttryck, och mediet mognar i takt med sina användare. Nya spelare ger nya spel, bredd ger djup.
När Jack Davis spelar vinner alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!